Antti Yrjönen

Merja Kyllönen (vas.) olisi ensimmäinen SAK:n johtopaikoille valittu nainen.

Eläkkeelle siirtyvä Matti Huutola saattaa saada seuraajakseen SAK:n varapuheenjohtajan tehtävään naisen, sillä vasemmistoliiton kansanedustaja Merja Kyllönen on ilmoittanut olevansa kiinnostunut tehtävästä.

– Kyllä, olen ilmoittanut kiinnostukseni, vastaa Kyllönen Suomen Kuvalehdentekemään kysymykseen, pyrkiikö hän SAK:n hallituksen varapuheenjohtajaksi.

Lehden tietojen mukaan kahden suuren naisvaltaisen ammattiliiton, 210 000 jäsenen Palvelualojen ammattiliiton Pamin sekä 200 000 jäsenen Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n vasemmistoryhmät pyrkivät nostamaan yhteistuumin naisen ja nimenomaa Kyllösen Huutolan seuraajaksi.

Kyllönen kertoo haastattelussa, että varsinkin nuorilta on tullut palautetta, jonka mukaan ay-liikkeellä on hyvin vahva äijien yhteenliittymän kuva.

– Kyllä sen ymmärtää, jos kaikki julkiset kasvot ovat miesten kasvoja, Kyllönen sanoo.

ILMOITUS

Kyllönen on ollut kansanedustajana 2007–2014. Hän palasi eduskuntaan viime vuonna, toimittuaan vuodet 2014–2019 Euroopan parlamentissa. Jyrki Kataisen (kok) hallituksessa liikenneministerin salkkua 2011–2014 kantanut Kyllönen oli vasemmistoliiton presidenttiehdokas 2018.

Kyllönen kertoo kiinnostuneensa SAK:n paikasta heti, kun kuuli sen vapautuvan.

Valintaa valmistelevan työryhmän puheenjohtaja, Teollisuusliiton ensimmäisen varapuheenjohtajan Turja Lehtonen kertoo, että kiinnostuksensa tehtävään on ilmoittanut jo yhdeksän hakijaa. Ilmoittautumisaika päättyy 15. helmikuuta. Hakijoiden nimet julkistetaan helmikuun lopulla.