Ihmisoikeusaktivistien peräänantamattomuus ja 3500 ihmisen allekirjoittama adressi toi nigerialaiselle Joy Osadolorille turvapaikan Suomesta.

Yksi aktivisteista on paraislainen Lotta Laaksonen, joka iloitsee tuoreesta turvapaikkapäätöksestä yhdessä nigerialaisäidin kanssa.

– Kun tapasin Joyn joulukuussa, oli hänen tuskainen katseensa kohdistunut tyhjyyteen. Hän oli vahva äiti, joka suojeli lastaan omilta tunteiltaan. Nyt istun Joyta vastapäätä. Hän katsoo tyhjyyteen, mutta säteillen auringon lailla, Laaksonen kertoi torstaina 30.1. jolloin turvapaikkapäätös tuli.

Toinen kuuleminen auttoi

Laaksonen keräsi yhdessä Teljän seurakunnankirkkoherran Kaisa Huhtalan sekä vapaaehtoistyöntekijän Hanna Lidbergin kanssa Joyn ja hänen 11-vuotiaan poikansa Voicen pakkopalautuksen estämiseksi 3500 allekirjoituksen adressin. Adressi luovutettiin parisen viikkoa sitten sisäministeriöön.

Adressissa vaadittiin Joy Osadolorille oikeudenmukaista toista kuulemista ja sen takaamiseksi pakkopalautuksen keskeyttämistä. Siinä vaaditaan lisäksi, että myös hänen poikansa tilanne otetaan huomioon. Poika on asunut Suomessa viisi vuotta ja omaksunut suomalaisen kulttuurin ja puhuu sujuvaa suomea.

Joy Osadolor pakotettiin Italiassa työskentelemään prostituoituna, samoin hänen entinen aviomiehensä pakotti hänet prostituutioon väkivallalla uhaten. Lapsella on kehossa arpia isän väkivallasta. Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä on tunnistanut äidin ihmiskaupan uhriksi.

ILMOITUS

Suomen viranomaiset eivät aiemmin myöntäneet, että uhka on yhä todellinen, vaikka äiti ja lapsi ovat haavoittuvassa asemassa ja tarvitsevat suojelua. Viranomaiset halusivat pakkopalauttaa äidin ja lapsen Italiaan, jossa maan pakolaisista kuormittuneessa tilanteessa viranomaiset eivät pysty suojelemaan heitä ihmiskaupalta.

Upea hetki

Laaksonen sanoo, että tämänviikkoinen kokemus maahanmuuttovirastossa oli hänellekin yksi elämän upeimmista hetkistä.

– Odotin maahanmuuttoviraston aulasta, kun Joy ja hänen ystävänsä ja tukijansa Sinikka Hännikkälä olivat virkailijan, poliisin ja tulkin kanssa vastanottohuoneessa. Ensin näin, kun huoneesta ulos tuli tulkki, hymyillen. Silloin sisälläni läikähti toiveikkaasti ja ensimmäiset onnen kyyneleet vierähtivät poskille, vaikka en vielä ollutkaan varma. Sain hetken odottaa ennen kuin Sinikka tuli ovesta. Hän näytti minulle peukkua yläkerrasta. Lisää kyyneleitä, onko tämä totta?

Laaksonen kertoo, että ihmiskaupan uhrien tilanne on ollut jo kymmeniä vuosia lähellä hänen sydäntään. Hän kertoo tutustuneensa moniin hyväksikäytettyihin prostituoituihin.

Joy Osadolorin saama oleskelulupapäätös osoittaa Laaksosen mielestä, että asiat voivat muuttua ja että työtä kannattaa tehdä.

Joy Osadolorin tukijan Sinikka Hännikkälän sukunimi on korjattu juttuun 1.6.2020 klo 11.17.