Jarno Mela

Kansalaisaloitteella tuhansia allekirjoituksia heti aamulla.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Juho Kautto on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen vesihuollon yksityistämisen rajoittamisesta. Uutiset Jyväskylän aikeista selvittää vesihuollon siirtämistä ainakin osittain yksityiseen omistukseen ovat nostaneet keskusteluun ihmisille välttämättömien toimintojen yksityistämisen riskit.

Tällä hetkellä laki ei aseta rajoituksia yksityisomistukselle vesihuollossa. Kauton mielestä tähän tarvitaan muutos.

– Vesi on ihmiselle välttämätön elämän edellytys ja pohjavetemme ovat kansallisomaisuuttamme. Tällaisten elintärkeiden toimintojen alistaminen yksityisten yritysten voitontavoittelun alle ei ole oikein, hän sanoo.

– Kansainväliset esimerkit osoittavat, ettei se ole myöskään viisasta, Kautto jatkaa.

– Esimerkiksi Iso-Britanniassa yksityistäminen on nostanut kuluttajahintoja ja samaan aikaan infra on rapistunut kun sijoittajat ovat keränneet voitot ja jättäneet tärkeät investoinnit tekemättä.

ILMOITUS

Kauton mukaan on tärkeää käydä keskustelu siitä, mikä kaikki on kauppatavaraa.

– Mielestäni lainsäädännöllä on turvattava se, ettei ihmisille välttämättömiä asioita ja toimintoja myydä voittoa tavoitteleville yksityiselle yrityksille.

Kansalaisaloite rivakasti liikkeelle

Vesihuollon yksityistämistä vastustetaan myös perjantaina avautuneessa Vesi on meidän –kansalaisaloitteessa, joka on lähtenyt hyvin liikkeelle. 6 000 allekirjoituksen raja meni rikki aamupäivällä kello 10:n jälkeen.

Kansalaisaloitteen vastuuhenkilöt ovat Olli Kohonen, Joona Mielonen, Jouni Jussinniemi, Vesa Plath, Hilkka Haaga ja Heidi Hietalahti. He muistuttavat siitä, että vesihuoltoon ei voi juuri syntyä kilpailua sen ollessa niin sanottu luonnollinen monopoli, jossa vain yksi toimija kykenee toimimaan markkinoilla.

Vesi on meidän -kansalaisaloitteessa esitetään, että sen pohjalta käynnistetään valmistelu sellaisen lainsäädännön luomiseksi, jolla estetään julkisomisteisten vesihuoltotoimintojen myyminen kaupallisille yksityisille toimijoille. Nykyinen omistus pidetään julkisen sektorin hallussa.