Lehtikuva/Roni Rekomaa

Kommentti: Uskottavuus edellyttää, että pääministeri ja ministeriryhmien johtajat tulevat perustelemaan, miksi hallitusohjelma toimii murskakritiikistä huolimatta.

Talouspolitiikan arviointineuvosto julkaisi keskiviikkona asiallisesti ottaen murskakritiikin Sanna Marinin hallituksen talouspolitiikasta. Liian löysää, työllisyystavoitteen saavuttaminen hyvin epävarmaa, ”tulevaisuusinvestoinnit” käytännössä lisäyksiä juokseviin menoihin ja velka kasvaa.

Riippumaton professoriselvitys on samoilla linjoilla kuin IMF muutama viikko sitten ja luottoluokittaja Fitch viime viikolla. Julkisen talouden näkymä on heikentynyt eikä soten kaltaisista rakenteellisista uudistuksista ole mitään tietoa.

Myöskään työllisyystoimista ei ole vieläkään mitään tietoa. Ensi elokuussa hallituksella pitäisi olla näyttöä 30 000 uudesta työpaikasta. Talouspolitiikan arviointineuvosto kysyi, entä toiset 30 000 työpaikkaa. Milloin hallitus arvioi niitä?

Sivumennen sanoen ”maailman kunnianhimoisimmasta ilmastopolitiikastakaan” ei ole kuultu mitään sen jälkeen, kun hallitusohjelma kesäkuussa julkistettiin. Siitä on yli seitsemän kuukautta.

Murskakritiikkiä satelee, ja se on saman suuntaista, mitä oppositio on eduskunnassa esittänyt. Sen enempää Rinteen kuin Marininkaan hallitus ei ole juuri vaivautunut perustelemaan, miksi hallitusohjelman toteutumiseen kannattaa silti luottaa.

ILMOITUS

– Minusta tähän arvioon pitää suhtautua vakavasti ja nämä olivat tärkeitä huomioita, mitä nostettiin esiin, Marin kommentoi arviointineuvoston raporttia keskiviikkona.

– Minulla on usko, että 30 000 saadaan kesän budjettiriiheen aikaiseksi, hän jatkoi työllisyystavoitteen ensimmäisestä osasta.

Marin puhui hallituksen työllisyystoimia käsittelevän iltakoulun yhteydessä. Mitään uutta työllisyyden edistämisestä hallituksella ei ollut tälläkään kertaa esittää.

Aloite käsiin tai hukka perii

On hyvä, että ministerillä uskoa riittää. Muilta se alkaa mennä ja siksi hallituksen olisi äärimmäisen tärkeää ensi viikolla avattavien uusien valtiopäivien alkajaisiksi tulla ulos kuorestaan perustelemaan, miksi hallitusohjelma on raiteillaan, vaikka mitään ei tunnu tapahtuvan.

Oppositio pitää varmasti huolen siitä, että lymyilyyn ei ole edes mahdollisuutta. Senkin takia nyt kannattaisi olla oma-aloitteinen, ottaa aloite omiin käsiin. Todistaa, että oppositio ja asiantuntijat ovat väärässä, vaikka vähän kestääkin.

Tähän hallitukseen kohdistui keväällä ja kesällä suuria odotuksia. Muutosta haluttiin ja muutos tuli. Hallitus kuitenkin kadotti momentuminsa vain parissa kuukaudessa. Liikkeelle lähtö oli hidas, samoin jatko. Viime vuoden lopulla mainostettiin eräiden edellisen hallituksen päätösten kumoutumista 1.1.2020, mutta kuinka kauan tämä riittää oikeaksi ”muutokseksi”?

Media ja some lyövät tunti tunnilta painetta, että ei tästä mitään tule, punavihreät tuhoavat Suomen talouden. Arvoisat ministerit tulkaa ja todistakaa, että se ei ole totta. Että teillä on toimenpiteet tiedossa ja aikataulu, milloin ne toteutuvat.