Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Jotta useamman ihmisen rakastaminen onnistuu, täytyy olla avoin.

Sexpo puolustaa oikeutta rakastaa useampaa ihmistä.

Järjestö ottaa kantaa Väestöliiton tiistaina julkaisemaan blogitekstiin, jossa varoitellaan, että kahden ihmisen rakastaminen johtaa väistämättä ongelmiin. Kahden rakkaussuhteen asetelman väitetään olevan uuvuttava ja johtavan vaikeisiin valintoihin ja rakkaiden menetykseen.

– Blogiteksti on leimaava ja virheellinen. Se viestii, että monisuhteet olisivat mahdottomia ja tuottaisivat vain ongelmia, Sexpon tiedotteessa sanotaan.

Monisuhteet ovat toimivia.

– Tällainen kirjoittelu asiantuntijan arvovallalla on syrjivää ja aiheuttaa vahinkoa ihmisille, jotka eivät elä perinteisissä parisuhteissa.

Kyseessä salasuhteet

Sexpo muistuttaa siitä, että blogitekstin taustalla oleva tutkimus käsittelee salasuhteita, joista kumppanit eivät ole tietoisia.

ILMOITUS

– Kyse on siis perinteiseen parisuhdemalliin kiinteästi kuuluvasta uskottomuuskuviosta. Blogitekstissä ei tehdä asiayhteyttä selväksi, vaan ongelmat nostetaan esille harhaanjohtavasti rakkauteen liittyvinä, mikä leimaa moninaiset tavat rakastaa ongelmiksi, Sexpo toteaa.

Se painottaa sitä, että valtavirrasta poikkeavien ihmissuhteiden leimaaminen on edelleen parisuhde- ja perhekeskeisen tutkimuksen ja asiantuntijapuheen suuri kesto-ongelma.

– Mononormatiivinen puhe olettaa virheellisesti, että vain parisuhteet voisivat olla hyviä ja toimivia, ja sovinnainen vinouma olettaa, että vain perinteisiin normeihin nojaamalla voi elää hyvää ihmissuhde- ja perhe-elämää.

Avoimuutta

Tutkimukset osoittavat, että monisuhteet ovat toimivia, menestyviä ja onnellisia samankaltaisilla ehdoilla kuin parisuhteetkin.

– Rakkaus ei ole vain yhteen kohteeseen rajoitettua, minkä voi todentaa jokainen vanhempi, jolla on useampi lapsi. Ihmissuhteet menestyvät, kun niissä ollaan rehellisiä, avoimia ja jatkuvassa dialogissa kumppaneiden tarpeista, Sexpo arvioi.

Sexpo on vuonna 1969 perustettu seksuaalisuuden ja ihmissuhteiden asiantuntijajärjestö.