Antti Yrjönen

Esiselvityksen mukaan Suomessa maksetaan lääkkeistä enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomi tarvitsee apteekkitaloutta koskevan kokonaisuudistuksen, toteaa sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.). Pekonen kirjoittaa asiasta yhteisöpalvelu Facebookissa.

Pekosen kirjoituksena pontimena on maanantaina valmistunut esiselvitys lääkehoidon kustannuksista ja apteekkitalouden nykytilasta Suomessa. Siinä havaittiin, että Suomessa maksetaan lääkkeistä enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Pekosen mukaan vertailumaiden eli muiden Pohjoismaiden lääketaksamallit vaikuttavat edullisemmilta kuin Suomessa käytössä oleva.

– Vuoden 2018 lääkekulutuksella Suomen nykyisen taksan mukainen arvonlisäveroton vähittäismyynti oli jopa 142–229 miljoonaa euroa suurempi kuin vertailumaiden taksojen mukaan simuloitu.

– Lääkkeiden käyttäjistä valtaosalla kustannukset pienenisivät tai säilyisivät ennallaan, mikäli käytössä olisi nykyisen taksan sijaan jokin selvityksessä simuloiduista taksamalleista, Pekonen kirjoittaa.

Vuonna 2018 lääkkeitä myytiin Suomessa kaikkiaan 3,3 miljardilla eurolla, kerrotaan sosiaali- ja terveysministeriön tiedotteessa. Siitä 2,5 miljardia euroa koostui avohoidon resepti- ja itsehoitolääkkeiden myynnistä.

– Kustannustehokkuuden tulee näkyä kuluttajalle, jotta asiakkaan lääkemenot saadaan kohtuullistettua. Myös koko maan kattavat apteekkipalvelut tulee jatkossakin turvata, Pekonen päättää.