IPS/Intermón Oxfam

Väkivallasta raportoiminen sisältää vakavia vaaroja sen uhreille.

Kun jesidit kärsivät seksuaalisesta väkivallasta ja orjuuttamisesta Isisin kourissa, uutisraportit saivat kansainvälisen yhteisön ryhtymään pikaisiin toimiin.

Jotkut jesidinaisista toivoivat, että heidän tarinoidensa kertominen auttaisi heitä saamaan oikeutta. Toisista taas tuntui, että raportointi itsessään oli haitallista, sanoo jesidinaisia haastatellut lakiasiantuntija Sherizaan Minwalla.

– Useimpien haastateltujen kuvaukset kokemuksistaan reportterien kanssa viittasivat journalistien toistuviin eettisiin rikkomuksiin. Näyttää siltä, että toimittajat jättivät huomiotta, missä määrin raportit saattaisivat vaikuttaa kielteisesti erittäin traumatisoituneisiin uhreihin ja vielä lisätä naisten yksilöllistä ja kollektiivista pahoinvointia, Minwalla kertoo.

Useimpien haastateltujen kuvaukset viittasivat journalistien toistuviin eettisiin rikkomuksiin.

Vakavia vaaroja

Sukupuoleen pohjautuva ja seksuaalinen väkivalta piinaa naisia ja tyttöjä kaikkialla maailmassa, ja se vaikuttaa jopa kolmasosaan maailman naisista.

Toimittajilla on keskeinen rooli tapausten julkituomisessa. Sukupuoleen pohjautuvasta väkivallasta raportoiminen kuitenkin sisältää vakavia vaaroja sen uhreille.

ILMOITUS

Kun journalistit kertovat näitä tarinoita huolimattomasti tai vailla asiaankuuluvaa koulutusta, he saattavat aiheuttaa uhreille tunteen hyväksikäytöstä tai stigmalle ja kostolle altistumisesta.

– Journalismi tarjoaa yhden harvoista väylistä uhrien tarinoille tulla kuulluiksi. Valitettavasti journalisteista voi tahtomattaan tulla osa ongelmaa, YK:n väestörahaston Unfpan viestintäasiantuntija Jafar Irshaidat sanoo.

Opastusta ja varoituksia

Irshaidat on vetänyt journalisteille koulutuksia, joissa sekä opastetaan kertomaan sukupuoleen pohjautuvasta väkivallasta että varoitetaan vahinkojen aiheuttamisen mahdollisuudesta.

Journalisteja kannustetaan etsimään tapoja kertoa väkivallasta turvautumatta tunkeileviin henkilöhaastatteluihin.

– Voi esimerkiksi tehdä tutkivampia feature-juttuja, joissa käsitellään väkivallan ja miehisen ylivallan laajempia yhteiskunnallisia heijastuksia, Irshaidat ehdottaa.

Monet journalistit ovat sanoneet, että koulutuksia pitäisi laajentaa pitemmälle uutistoimituksiin.

– Journalistit valittavat, että monesti heidän juttunsa tapetaan toimituspäällikön pöydällä. Myös toimituksellisen johdon tietoisuutta olisi kohotettava, Irshaidat sanoo.

Englanninkielinen versio