Jarmo Lintunen

Uusi työehtosopimus kohentaa henkilökohtaisten avustajien ansiotasoa.

Uusi työehtosopimus nostaa henkilökohtaisten avustajien palkkoja, lauantailisien tasoa ja kokemuslisiä. Lisäksi uudenvuodenpäivästä tulee palkallinen vapaapäivä.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ja työnantajia edustava Heta-liitto pääsivät neuvottelutulokseen henkilökohtaisten avustajien valtakunnallisesta työehtosopimuksesta tiistai-iltana. Sopimuskausi on 15 kuukautta ja sopimus tulee voimaan helmikuun alusta. Sopimus menee vielä osapuolten hallintojen käsittelyyn.

Sopimuksen soveltamisalalla on yli 4 000 työnantajaa ja noin 6 000 – 7 000 työntekijää.

Sopimusalalle kehitetään luottamusmiesjärjestelmä.

Koulutuspäiviä

– Sopimus parantaa työehtoja monipuolisesti, JHL:n sopimustoimitsija Laura Tuominen arvioi tulosta.

Lauantailisä nousee 20 prosentista 25 prosenttiin tuntipalkasta. Työntekijät saavat lisäksi mahdollisuuden kahteen palkalliseen koulutuspäivään vuodessa. Kokemuslisiin tulee 0,25 prosentin korotus ja yksi taso lisää kahdeksan vuoden palveluksen jälkeen.

ILMOITUS

Nyt tehdyn sopimuksen ansiosta useampi työntekijä voi jatkossa siirtyä palkkaryhmään B, jossa maksetaan korkeampaa palkkaa kuin palkkaryhmässä A. Uusi palkkaryhmittely astuu voimaan heinäkuun alusta lähtien.

Tuntipalkkojen korotukset sopimuskaudella ovat palkkaryhmä A:n osalta 2,1 ja palkkaryhmä B:n osalta 2,2 prosenttia.

Korotukset astuvat voimaan maaliskuun alusta.

Luottamusmiehet mukaan

Myös henkilökohtaisten avustajien edunvalvonta ottaa harppauksen.

– Sopimusalalle aletaan kehittää luottamusmiesjärjestelmää. Se on merkittävä asia alalla, joka pohjautuu pääsääntöisesti yksintyöskentelyyn, sopimustoimitsija Veikko Lehtonen sanoo.

Sopimuskauden ajaksi sovitaan myös määräaikainen kokeilu, jolla selvitetään ylityön teettämisen edellytyksiä.

Työehtosopimusta noudatetaan, kun avustajan työnantajana toimii vammainen henkilö, joka on järjestäytynyt työnantajaliittoon.