Universal Pictures and Storyteller Distribution Co.

Taistelulähetit-elokuvan realistisen kuvauksen alta löytyy ripaus hienovaraista fantasianomaisuutta.

Elokuva Taistelulähetit – 1917 tuo ensimmäinen maailmansota -genren merkkiteosten joukkoon (Länsirintamalta ei mitään uutta, Suuri illuusio, Kunnian polut, Kuningas ja isänmaa) energistä ja tuoretta lisäväriä.

Sam Mendes palkittiin äskettäin ohjauksestaan Golden Globe -pystillä. Kymmenellä Oscar-ehdokkuudella noteeratun brittifilmin tähän mennessä eri yhteyksissä saamista palkinnoista valtaosa on mennyt kuvaaja Roger Deakinsille.

Hänen ideoimanaan elokuvan visuaalinen ilme voi olla hyvinkin loistokas, kuten ovat ennen tätä osoittaneet Blade Runner 2049 (2017), Sicario (2016) ja niin ikään Mendesin ohjaama Bond-filmi 007 Skyfall (2012).

Mendesin ohjauksen ja Deakinsin kuvauksen yhteisen sävelen harmonisuudesta on hyvä esimerkki jo aloitus. Se on vaikuttava esitys siitä, miten näyttämötila ja draaman lähtötilanne hahmotetaan pelkistetyn linjakkaasti. Samassa hengessä päätös sinetöi tarinan kohtalonomaisuutta tuikkivan kaaren.

Visuaaliset tehosteet, leikkaus ja Thomas Newmanin musiikki ovat myös tärkeä osa rautaista kokonaisuutta.

ILMOITUS

Tältä perustalta mennään paikoin tosi lujaa muuallakin kuin mudan, rottien ja mädäntyneiden ruumiiden täyttämissä juoksuhaudoissa.

Kaksi brittisotilasta saa vaativan tehtävän toimittaa kiireellinen viesti eturintamaan. Tehtävän edetessä tuttu draamanakki taistelusta aikaa vastaan on arvossaan, samoin näyttävät kamera-ajot ja napakat leikkaukset.

Henkilötasolla tarina kiihtyy raivoisaksi kujanjuoksuksi. Realistisen pohjavireen kyytipoikana on ripaus hienovaraista fantasianomaisuutta, muistettavimmin apokalyptisissä rauniokaupunkinäkymissä.

Taistelulähetit – 1917 on kokonaisuutena äärettömän rikas elokuva. Henkilökuvien vivahteikkuus on tavoitettu ihailtavasti vähillä, mutta sitäkin puhuttelevammilla eväillä.

Nuorten päähenkilöiden hahmot vakuuttavat aitoudellaan. Vanhempien upseerien pikkurooleissa tähtinimet Benedict Cumberbatch, Colin Firth ja Mark Strong uhkuvat karismaattisuutta.

Taistelulähetit – 1917 (Englanti-USA, 2019). Ohjaus Sam Mendes. Käsikirjoitus Mendes ja Krysty Wilson-Cairns. Pääosissa Dean-Charles Chapman, George MacKay, Daniel Mays. Ensi-ilta on 24. tammikuuta.