Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Opetusministeri Li Andersson (vas.) perustelee mikroblogipalvelu Twitterissä, miksi hallitus ajaa oppivelvollisuuden laajentamista. Samalla Andersson vastaa keskiviikkona Helsingin Sanomissa esiin nostettuun kritiikkiin, jossa muun muassa katsottiin hallituksen vastaavan liian järeällä toimella suhteellisen pientä opiskelijajoukkoa koskevaan ongelmaan.

– Uudistus tarvitaan, koska pelkällä peruskoulututkinnolla ei enää pärjää elämässä tai työelämässä, Andersson kirjoittaa.

Työpaikat, joihin pääsee pelkällä peruskoulututkinnolla, ovat vähentyneet paljon. Silti noin 15 prosenttia ikäluokasta jää edelleen ilman toisen asteen tutkintoa, Andersson huomauttaa.

– [...]vaikka ns. nivelvaiheen tukeen ja läpäisyyn on panostettu monin eri keinoin. Oppivelvollisuus auttaa varmistamaan sen, että alaikäinen nuori ei voi kokonaan keskeyttää omia opintojaan. Tarvitaan tukea ja vaihtoehtoja niin, että jokainen nuori pidetään mukana.

Yksi kysymys on ollut se, miten opiskelupakko auttaisi syrjäytymisvaarassa oleviin nuoriin.

ILMOITUS

– Ei se autakaan, vaan ohjaus, riittävät pohjatiedot ja tarvittava tuki auttaa. Kolmasosa toisen asteen keskeyttäneistä nuorista on päässyt ysiluokalta vähintään seiskan keskiarvolla.

– Riskiryhmään kuuluvia on siis vaikea tunnistaa. Tällä keinolla tavoitamme varmemmin keskeytysvaarassa olevat nuoret, Andersson perustelee.

Oppivelvollisuuden pidentäminen tarkoittaa, että oppivelvollisuus jatkuu uudistuksen jälkeen 18-vuotiaaksi asti. Samalla toisesta asteesta tehdään kokonaan maksuton. Uudistuksen on määrä astua voimaan ensi vuonna.

– Onko meillä rahaa oppivelvollisuuden laajentamiseen? On. Uudistuksen myötä toisesta asteesta tehdään maksuton. Kustannuksia aiheuttaa myös muun muassa koulumatkat ja asuminen. Oppivelvollisuuden laajentamiseen on varattu hallitusneuvotteluissa siihen tarvittavat varat, Andersson kirjoittaa.