Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Sosiaali- ja terveysuudistus on jäänyt hallituskriisin, työllisyyden, ilmastonmuutoksen ja muiden hallitukselle merkittävien hankkeiden katveeseen. Sote-uudistuksen tarve ei kadonnut Sipilän hallituksen sote-hankkeen kaaduttua. Keskustelu sote-uudistuksesta on ollut kuitenkin väsähtänyttä.

Päinvastoin tarve kasvaa. Kymmeniä kuntia on kipuillut yt-neuvotteluissa ja tätäkin useampi painii talousvaikeuksissa. Vanhusten hoivan laatu huutaa parantamista, ja terveyskeskuksiin jonotetaan kiireetöntä hoitoa viikkoja ja pahimmillaan kuukausia.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) lupaa tuoda sote-lait eduskuntaan vuoden loppuun mennessä. Tulossa ei ole valinnanvapauden mittaisia repiviä esityksiä. Piinallisista sote-säästöistä ei puhuta, vaikka kuntien tiukentuva talous väijyy taustalla.

Uudistus on selkeästi kutistunut Sipilän hallituksen megaluokasta arkiseksi terveyskeskuksen asiakkaan tasolle. Sote-palvelut räätälöidään kuntalaisen tarpeisiin. Maakuntiin siirretään aluksi sote-palvelut, ensihoito ja mahdollisesti selvityksen jälkeen ympäristöterveydenhuolto.

Maakunnat eivät saa verotusoikeutta. Rahoitus tulee valtion kassasta, mikä vastaavasti vähentää kuntien verotuloja ja sote-menoja. Pitkään poliitikkojen haasteena ollutta monikanavaista rahoitusjärjestelmää ei ehditä purkaa tämän hallituksen aikana. Rahoitusjärjestelmän selkiyttämisestä on tullut ikuisuusongelma.

ILMOITUS

Hallituksen uudistus on sote-palvelujen ytimessä. Merkittävin pullonkaula on oikea-aikaiseen kiireettömään hoitoon pääsy. Jonoista kärsivät vanhukset, työttömät, lapsiperheet ja muut työterveyshuollon ja yksityisten palvelujen ulkopuolella olevat.

Nykyisistä terveyskeskuksista rakennetaan moniosaajien sote-keskuksia. Saman katon alla kohtaavat ideaalitilanteessa sosiaalityöntekijät, fysiatrit, geriatrit sekä hoitohenkilökunta lääkäreistä, sairaanhoitajista ja terveydenhoitajista lähtien aina erikoissairaanhoitoon.

Kiuru puhuu laadusta. Tämä vaatii lisää työntekijöitä, jotka saavat kunnon palkkaa.

sirpa.puhakka@kansanuutiset.fi


Hyvä lukija!

Kiitos, että luit jutun. Tämä juttu on kirjoitettu kotiin tilattavaan lehteemme.

Jokainen tilaus vahvistaa toimituksemme resursseja kirjoittaa luotettavia uutisia ja juttuja verkkoon.

Tilaa nyt Kansan Uutiset. Edistät moniäänistä journalismia!

Tarjoushintaan kotiin kannettuna 30 €/3 kk + sähköinen digilehti 3 kuukaudeksi 4,90 €.