Lehtikuva/Sam Panthaky

Kulkusirkkaparvet uhkaavat tuoda uuden nälkävuoden kolmeen Itä-Afrikan maahan.

Pahin aavikkokulkusirkkojen vitsaus vuosikymmeniin tuhoaa satoja ja muuta kasvillisuutta Afrikan sarvessa, erityisesti Keniassa, Etiopiassa ja Somaliassa.

Etiopian ja Somalian kulkusirkkaesiintymä on pahin 25 vuoteen ja Kenian pahin peräti 75 vuoteen.

Pelastakaa Lapset -järjestö kertoo tiedotteessaan olevansa erittäin huolestunut näiden kolmen maan noin 3,7 miljoonasta lapsesta, jotka kärsivät jo kriittisen vakavasta nälästä ja joiden tilanne on vaarassa pahentua hyönteisten tuhotessa satoja.

Koillis-Keniassa on nähty jopa 2 400 neliökilometrin kokoisia parvia.

Koillis-Keniassa on nähty jopa 2 400 neliökilometrin eli kolme kertaa New Yorkin kaupungin kokoisia parvia.

Kulkusirkat ovat liikkeellä länteen kohti Etelä-Sudania ja Ugandaa. Näin suuressa parvessa voi olla 192 miljardia kulkusirkkaa, joiden arvioidaan syövän päivässä yhtä paljon kuin 90 miljoonaa ihmistä.

ILMOITUS

Tilanne vaikeutumassa

YK arvioi, että tammikuun loppuun ja helmikuuhun tultaessa maaseudulla elävien perheiden ruokapula näissä kolmessa maassa saattaa yhä vaikeutua sirkkaparvien liikkuessa laitumien läpi ja uhatessa perusruokakasvien, kuten tefheinän ja maissin satoja sekä karjalle elintärkeitä heinäkasveja.

Etiopian, Somalian ja Kenian ruokapula on jo kriittisellä tasolla, ja vähintään 1,38 miljoonaa lasta kärsii vakavasta, hoitoa vaativasta aliravitsemuksesta.

Taannoinen pitkittynyt sadekausi aiheutti tulvia näissä maissa ja loi edulliset olosuhteet lisääntymistä varten kulkusirkoille, jotka tarvitsevat kosteaa hiekkamaata munien laskemiseen. Myös Somaliaan joulukuussa 2019 osuneen hirmumyrsky Pawanin tuomat tulvat ja rankkasateet edistivät sirkkojen lisääntymistä.

Kuivuutta ja rankkasateita

Ilmastomullistukset ovat edelleen pääsyy äkilliselle ruokaturvallisuuden järkkymiselle Afrikan sarvessa ja vaikuttavat vakavasti useisiin alueen maihin.

Viime vuonna maaliskuun ja toukokuun puolivälin välillä alueella satoi alle 50 prosenttia vuotuisesta keskisademäärästä, minkä jälkeen jatkuvat rankkasateet ja tulvat vaikuttivat lähes 2,8 miljoonaan ihmiseen Etiopiassa, Keniassa ja Somaliassa tuhoten suuria satoalueita.

– Uusi katastrofi tietää pahaa tälle alueelle vuonna 2020. Vähintään 70 000 hehtaaria maata Somalimaassa, Puntmaassa ja Galmudugissa on kulkusirkkojen vallassa. Työntekijämme Keniassa taistelevat lähes läpinäkymättömän tiheitä parvia vastaan, sanoo Ian Vale, Pelastakaa Lasten aluejohtaja itäisessä ja eteläisessä Afrikassa, sanoo.

– Vaikutus satoihin ja laitumiin on vakava. Olemme erittäin huolestuneita siitä, että jo vaikeassa tilanteessa olevat lapset voivat olla yhä lähempänä nälkiintymistä.

– Perheiden on jo vaikea löytää tarpeeksi ruokaa. Vuoden 2019 ja edeltävän vuosikymmenen arvaamattomat säät ovat jo merkittävästi heikentäneet perheiden mahdollisuuksia toipua yllättävistä kriiseistä. Karjankasvattajat ja maanviljelijät kuuluvat tällaisista mullistuksista eniten kärsineisiin, joiden toimeentulo ja ruokaturvallisuus ovat uhattuina, sanoo Vale.

Pelastakaa Lapset pyytää lahjoittajia lisäämään ja ylläpitämään humanitaarista apua Afrikan sarveen torjuakseen meneillään olevaa nälkäkriisiä.