Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Eduskunnan tietopalvelun mukaan tarvitaan 120 000 uutta työllistä, jotta talous on tasapainossa vuonna 2023.

Eduskunnan tietopalvelun tuoreen laskelman mukaan hallitus joutuu aiempaa suurempiin työllisyystalkoisiin, jotta hallitusohjelman tavoite julkisen talouden tasapainosta vuonna 2023 toteutuu. Kokoomuksen teettämän laskelman mukaan työllisiä tarvitaan 120 000 lisää ja työllisyysasteen tulee nousta 77 prosenttiin.

Hallitusohjelmassa tavoitellaan 75 prosentin työllisyysastetta. Viime keväänä neuvotellun ohjelman mukaan siihen tarvitaan työllisten määrän nousua laskennallisesti noin 60 000 henkilöllä vuonna 2023.

Hallitusohjelman laskelma perustuu valtiovarainministeriön kevään 2019 ennusteeseen. Ministeriö on sen jälkeen heikentänyt ennustettaan.

– Eduskunnan tietopalvelun laskelma on karua luettavaa hallituksen ja Suomen kannalta. Jotta julkinen talous olisi tasapainossa, kuten hallitusohjelmassa luvataan, pitäisi hallituksen kaksinkertaistaa tavoitteensa uusien työllisten määrästä. Toistaiseksi emme ole nähneet hallitukselta ainuttakaan työllisyystoimea, puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi esitellessään laskelmaa kokoomuksen puoluehallitukselle keskiviikkona.

Orpon mukaan hallituksen ohjelmalta on pudonnut pohja ja sen on korjattava kurssiaan.

ILMOITUS

– Tarvitaan massiivinen määrä työllisyystoimia, tarvitaan menojen priorisointia ja tarvitaan politiikkaa, joka lisää kasvua. Kokoomus on vaihtoehtobudjetissaan esittänyt kokonaisuuden, jolla voitaisiin tehdä hallitusta enemmän panostuksia koulutukseen ja hoivaan, mutta samaan aikaan taittaa velkaantumista.

Eduskunnan tietopalvelu arvioi myös, että jos työllisyys ei nouse nykytasolta, hallitus joutuu leikkaamaan julkisia menoja vaalikauden loppuun mennessä noin 3,6 miljardilla eurolla.

Orpon mukaan kokoomus on valmis tukemaan jokaista järkevää toimenpidettä, joka parantaa työllisyyttä.

Tietopalvelun laskelma perustuu siihen, että miljardin euron kasvu bruttokansantuotteessa parantaa julkisen talouden rahoitusasemaa 480 miljoonalla eurolla, kun BKT:n lisäys tulee yksinomaan työllisyyden kasvusta.

Hallitus käsittelee työllisyystoimia iltakoulussaan ensi keskiviikkona 29.1. Seuraavalla viikolla asia on esillä hallituspuolueiden kaksipäiväisessä seminaarissa ja kehysriihessä 7.4. tehdään väliarvio viime syksynä päätetyistä 25 työllisyystoimesta. Ensi syksyn budjettiriihessä hallituksen pitäisi pystyä osoittamaan, että sen toimilla syntyy 30 000 uutta päätösperäistä työpaikkaa.

Työllisyystoimia valmistellaan useissa työryhmissä.