Lehtikuva/Saeed Khan

Eloonjääneitä koaloita uhkaa nyt nestehukka.

Erityiskoulutuksen saaneita koiria käytetään Australiassa etsimään eloonjääneitä koaloita, jotta niiden kunto voidaan tarkastaa ja niille voidaan jättää juomavettä. Esimerkiksi Queenslandin osavaltiossa etsijäkoirat löysivät kahdessa päivässä seitsemän elossa ollutta koalaa palaneesta metsästä, kertoo WWF tiedotteessaan.

Englanninspringerspanielit Taz ja Missy on koulutettu jäljittämään koaloita niiden ulosteiden perusteella. Tällä viikolla koirat ovat etsimässä koaloita Southern Downsin alueelta, jossa metsäpalot aiheuttivat tuhoa jo kaksi kuukautta sitten.

Koirien hajuaisti on erittäin hyvä, ja ne ovat etsintätyössä hyvin nopeita.

Vaikka etsintäpaikan paloista on kulunut jo kaksi kuukautta, osa puista savuaa yhä.

Vaikka etsintäpaikan paloista on kulunut jo kaksi kuukautta, osa puista savuaa yhä.

– Ensimmäisenä etsintäaamuna koirat löysivät nopeasti tuoretta koalan ulostetta, ja kun katsoimme ylös, näimme koalan poikasensa kanssa puussa. Ne näyttivät hyväkuntoisilta, kertoo ekologi Olivia Woosnam, joka johtaa koaloiden etsintätyötä koirien avulla.

ILMOITUS

Etsintätyötä rahoittavat WWF ja australialainen huonekaluyritys Koala.

Veden puute nyt uhkana

Kahden ensimmäisen etsintäpäivän aikana koirat löysivät yhteensä seitsemän koalaa, joista osa vaikutti kärsivän nestehukasta. Koirat löysivät lisäksi todisteita muistakin elossa selvinneistä koaloista. Veden puute on vakava ongelma henkiin jääneille villieläimille.

WWF Australia/Veronica Joseph

– Tällä alueella koko eukalyptuspuiden latvusto ei onneksi ole palanut, joten koaloilla on jonkin verran ruokaa ja mahdollisuus selvitä täällä. Kun löydämme elossa olevia koaloita, jätämme vesipisteitä niille puiden alle, Woosnam kertoo.

– Puut ja kasvusto kyllä uusiutuvat palojen jälkeen. Kuvista näemme, kuinka palaneessa maisemassa toivoa tuovat sinne tänne ilmestyneet kirkkaanvihreät uudet versot, sanoo WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

– Monet uhanalaiset lajit ovat kuitenkin kärsineet todella suuria yksilömäärien menetyksiä. Näiden akuuttien toimenpiteiden jälkeen tärkeintä on se, kuinka onnistumme ennallistamaan palaneita alueita, jotta luonto ja lajit pääsevät elpymään

WWF Australian ohjelmapäällikkö Stuart Blanch kertoo, että WWF Australia on ohjannut tähän mennessä yli puoli miljoonaa euroa hätäapuvaroja villieläinten pelastamiseen, hoitoon ja kuntoutukseen. Etsijäkoiraprojekti on osa tätä työtä. Myös suomalaiset ovat lahjoittaneet varoja Australiaan.

WWF Suomen sivulla on video, jolta voi katsoa, kuinka etsijäkoirat Taz ja Missy työskentelevät palaneessa maastossa.

WWF Australia/Veronica Joseph