Antti Yrjönen

”Karensseja ei kiristetä vaan kohtuullistetaan.”

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen tyrmää huhut siitä, että hallitus valmistelisi työttömyysturvaan uutta aktiivimallia, niin sanottua aktiivimalli kakkosta.

”Minulta on kysytty valmisteleeko hallitus uutta aktiivimallia tai työttömyysturvan leikkuria. Ei valmistele. Tämä hallitus purki epäoikeudenmukaisen aktiivimallin”, Pekonen kirjoittaa.

Iltalehti väitti viime viikolla, että osana työllisyyskeinoja hallituksella olisi valmistelussa malli, jota kutsutaan aktiivimalli kakkoseksi tai yksilöllisen työnhaun malliksi.

Vuoden alussa päättyneen aktiivimallin mukaisesti siinä asetettaisiin työttömälle velvollisuus hakea avoimia työpaikkoja ja laiminlyönnistä seuraisi karenssi.

Pekonen toteaa, että hallitusohjelman mukaan karensseja ei kiristetä, vaan kohtuullistetaan.

ILMOITUS

”Työttömyysturvaa ja työttömien palveluita ollaan kehittämässä. Tavoitteena on lyhentää työttömyysjaksojen kestoa, helpottaa lyhytaikaisen työ̈n vastaanottamista ja kannustaa työnhakuun”, Pekonen valotti hallituksen suunnitelmia.

Hallitus käsittelee ensi viikolla

Hallitus valmistelee yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa uusia työllisyystoimia. Ensimmäinen etappi niiden kanssa on hallituksen iltakoulu ensi viikon keskiviikkona.

Helmikuun alussa on vuorossa hallituspuolueiden kaksipäiväinen seminaari, jossa käsitellään ilmastoasioita ja työllisyyttä. Kehysriihessä 7.4. tehdään väliarvio viime syksynä päätetyistä 25 työllisyystoimesta ja ensi syksyn budjettiriihessä hallituksen pitäisi pystyä osoittamaan, että sen toimilla syntyy 30 000 uutta päätösperäistä työpaikkaa.

Työministeri Tuula Haatainen kertoi viime perjantaina, että työministerin vastuulla olevissa alaryhmissä valmisteltavat työllisyystoimet ovat työllisyyden kuntakokeilut, palkkatuen uudistaminen, yksilöllinen työnhaun tuki, työkykyohjelman toteutus, osaamisen ja työmarkkinoiden kohtaannon parantaminen, työperäisen maahanmuuton sujuvoittaminen sekä työlainsäädäntö ja paikallinen sopiminen.

Lisäksi muilta ministeriöiltä on pyydetty keinoja työllisyyden parantamiseksi.

Julkisuudessa on arvosteltu hallituksen työllisyystoimia hitaudesta ja huonosta vaikuttavuudesta. Haatainen uskoi, että lopputulos on monille positiivinen yllätys.