Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Osapuolet neuvottelevat mieluummin keskenään kuin sovittelevat lakonuhkia Bulevardilla.

Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan lausunnot ovat herättäneet ay-liikkeessä ihmetystä alusta alkaen, mutta torstaina hänen todettiin ajaneen instituution historiansa pahimpaan kriisiin. Muun muassa Uuden Suomen julkaisemassa haastattelussa Piekkala paaluttaa palkankorotusten ylärajan olevan Teollisuusliiton sopima 3,3 prosenttia.

Kiky-tuntien poistamisesta häneltä ei tule esityksiä. Osapuolten pitää löytää niistä ratkaisu keskenään. Jos ne poistetaan, ”poistamiselle lasketaan kustannusvaikutus, joka otetaan neuvotteluissa laskelmissa huomioon”. Työnantajien linjan mukaisesti tämä tarkoittaa ilman kiky-tunteja pienempiä palkankorotuksia kuin kiky-tuntien kanssa.

STTK:n edunvalvontajohtaja Katarina Murto pitää Piekkalan linjausta kummallisena.

Rakennusliiton varapuheenjohtaja Kimmo Palonen ilmaisee asian jyrkemmin: meillä ei ole enää puolueetonta sovitteluinstituutiota.

Minna Helle aloitti järjestelmän hautajaiset ja Vuokko Piekkala näyttää lyövän viimeisen arkun naulan puolueettomasti toimineeseen, kaikkien osapuolten arvostamaan järjestelmään”, Palonen kirjoittaa liiton blogissa.

ILMOITUS

Palosen mukaan Piekkalan kiky-linja tarkoittaa käytännössä sitä, että valtakunnanansovittelijan toimistolta tarjoillaan 25 kuukauden sopimuskaudelle 1,9 prosentin suuruista palkankorotusta sillä oletuksella, että sopimukset eivät sisällä kustannusvaikutteisia tekstimuutoksia.

”Kun valtakunnansovittelija antaa tällaisia lausuntoja, vielä kesken erittäin vakavan, metsä- ja kemianteollisuutta koskevan työriidan, on turha ihmetellä, jos uhat konkretisoituvat työtaisteluiksi.”

”Instituution pahin kriisi”

Palonen katsoo nykymuotoisen sovittelujärjestelmän tulleen tiensä päähän.

”Työmarkkinakierroksen päätyttyä on vakavan harkinnan paikka. Sovittelujärjestelmä tulee uudistaa. Nykyinen kehityskulku johtaa siihen, että vuoroin vieraissa -periaatteen mukaisesti sovittelija menee lähtökohtaisesti oman taustayhteisönsä puolelle. Ratkaisuna voisi olla puolueeton virkamies tai kolmihenkinen ratkaisulautakunta, joka tekee sovintoesitykset puolueettomasti ainoana pontimenaan estää tai lopettaa työtaistelu.”

Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi on samoilla linjoilla:

*

Teollisuutta uhkaa runsaan viikon kuluttua laaja lakko, jonka ytimessä on juuri kiky-kiista. Lakonuhkaa ei sovitella valtakunnansovittelijan johdolla, vaan osapuolet neuvottelevat siitä keskenään. Myös Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden päänavaajasopimus syntyi osapuolten kesken valtakunnansovittelijan annettua sitä ennen kaksi epäonnistunutta sovintoesitystä.