Sirpa Koskinen

Teollisuusliittoon kuuluvat taimitarhojen työntekijät ovat saaneet uuden kaksivuotisen työehtosopimuksen.

Sopimuksen sisällä aiemmin olleet kiky-talkootunnit poistuvat nyt alalta. Toinen merkittävä parannus on, että alalla käytössä ollut jäsenmaksuperintä määritellään uudessa työehtosopimuksessa omana tekstikohtanaan.

Kaikista Teollisuusliiton tähän mennessä solmimista työehtosopimuksista on neuvoteltu ylimääräiset kiky-tunnit pois. Teknologiasektorilla talkootunneista oli sovittu erillisellä allekirjoituspöytäkirjalla.

Sen sijaan taimitarha-alalla 24 tunnin lisätyöt oli aiemmin kirjattu sopimuksen sisälle. Samoin oli myös Teollisuusliiton jakelua, media- ja painoalan työntekijöitä sekä viestintäalan toimihenkilöitä koskevassa sopimuksessa. Kolmella viimeksi mainitulla alalla kiky-tunnit onnistuttiin neuvottelemaan pois sopimuksesta jo kaksi vuotta sitten. Näillä aloilla tunnit poistuivat vaiheittain vuoden 2019 loppuun mennessä.

– Hienoa, että pääsemme sopimuksiin myös muilla kuin teknologiasektorilla. Samalla on tullut todistetuksi, että työnantajien puheet kiky-tunneista ovat kovin pehmeitä. Etelärannan yksi pääväittämähän on ollut, ettei kiky-tunteja voi poistaa niistä sopimuksista, joissa tunnit on sovittu tes:n sisään. Nämä neljä esimerkkiä osoittavat väitteet pehmeäksi palturiksi, Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto sanoo.

Taimitarha-alan kaksivuotinen sopimus tuo palkkoihin kaksi 1,5 prosentin yleiskorotusta eli yhteensä kolmen prosentin korotukset. Myös lisiä korotetaan samalla määrällä. Taimitarha-alan sopimuksen piirissä on noin 500 työntekijää. Sopimus neuvotellaan Yksityismetsätalouden työnantajien kanssa.