Lehtikuva/Martti Kainulainen

Pro aloittaa energia-alan toimihenkilöiden työtaistelun kahden viikon kuluttua.

Energia-alan toimihenkilöiden työtaistelu alkaa 1. helmikuuta, kertoi Ammattiliitto Pro perjantaina. Syy on sama kuin muissakin lähiaikoina uhkaavissa työtaisteluissa, kiista kiky-tunneista.

Pron mukaan energia-alan toimihenkilöiden työehtosopimusneuvotteluita on käyty joulukuusta alkaen. Keskeisimpiä asioita ovat olleet palkattomien kiky-tuntien poistaminen sekä energia-alan toimintaympäristöön soveltuva palkkaratkaisu. Neuvottelut eivät ole lainkaan edenneet ja työnantajat edellyttävät palkattomien kiky-tuntien jatkumista.

Ammattiliitto Pro ja Suomen Konepäällystöliitto sopivat erillispöytäkirjalla kiky-tuntien käyttöönotosta vuonna 2016 kilpailukykysopimuksen yhteydessä eikä tunteja viety työehtosopimuksen sisälle. Peruste kiky-tunneille on Pron mukaan siis kadonnut, koska jo osa palkansaajista on jo päässyt niistä eroon muiden alojen neuvotteluissa.

Seitsemän vuorokauden lakko koskee konserneja Helsingissä, Tampereella, Vantaalla ja Turussa.

Ammattiliittojen mukaan toteutuessaan lakko vaikuttaa sähkön- ja lämmöntuotantoon sekä niissä käytettäviin polttoainevalintoihin, sähkönjakeluun sekä siihen liittyvään viankorjaukseen, myyntiin ja asiakaspalveluun sekä muihin hallinnon tehtäviin. Tästä huolimatta liitot turvaavat yhteiskunnallisesti tärkeät toiminnot. Lakkoon osallistuu 500 toimihenkilöä.

Neuvottelut jatkuvat Energiateollisuus ry:n ja Ammattiliitto Pron sekä Suomen Konepäällystöliiton välillä 22. tammikuuta.

Lisäksi koko energia-alalle astuu voimaan 1.2. kello 00.00 alkaen ylityökielto, joka jatkuu niin kauan, kun uuden työehtosopimuksen ehdoista on saavutettu neuvottelutulos.