Pekka Pajuvirta

Jos ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin, ei Etelä-Suomessa leikitä 2050-luvulla enää lumileikkejä.

Lumileikit saattavat päätyä YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestön Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Se on ilmastojärjestö Protect Our Wintersin (POW) Suomen-osaston tavoitteena.

Järjestö kerää parhaillaan allekirjoituksia vetoomukseen verkkosivuillaan. Helmikuun alussa nimiä pitäisi olla koossa 20 000.

– Meillä suomalaisilla on aivan erityinen suhde lumeen. Olemme pitäneet lunta lähes itsestäänselvyytenä. Suomalaislapset osaavat tehdä lumienkelin usein ennen kuin oppivat puhumaan, taustoittaa POW:n Suomen puheenjohtaja Niklas Kaskeala.

Hän huomauttaa, että lumisia talvia ei Etelä-Suomessa voi pitää enää itsestäänselvyytenä. Tämä talvi antaa esimakua tulevaisuuden suhteen.

– Etelä-Suomessa nähdään parhaillaan, miltä tulevaisuuden talvemme näyttävät, mikäli ilmastoa lämmittäviä päästöjä ei saada kuriin. Lämpötila pysyy plussan puolella eikä lumesta ole tietoakaan, Kaskeala sanoo.

ILMOITUS

Kaskeala kertoo saaneensa idean kampanjaan, kun luki lumileikkejä tutkineen kansatieteilijä Harri Nymanin kirjoituksen Helsingin Sanomista. Kaskeala kertoo, että kampanjalla voi konkretisoida ilmastonmuutoksen vaikutuksia suomalaisille. Samalla viesti voisi levitä laajemmallekin.

– Lumileikkien suojelu osana Unescon maailmanperintöä lähettäisi vahvan signaalin koko maailmalle, että ilmastonmuutos uhkaa myös kulttuuriperintöä.

POW havainnollistaa verkkosivuillaan, miten lumitilanne muuttuu lähitulevaisuudessa, jos päästöjä ei saada kuriin. 2050-luvulla lumileikit ovat suurimmissa asutuskeskuksissa satunnaisten lumipeitteiden varassa, kuten tänäkin talvena.

Kampanjaa ovat lähteneet tukemaan muun muassa lumilautailijat Enni Rukajärvi ja Miikka Hast sekä toimittaja Mikko Peltola, joka tunnetaan paremmin ”Peltsinä”.

– Ehdottomasti tunneleiden kaivaminen ja rakentaminen sekä äidin kanssa joka talvinen lumi-iglun tekeminen, kuuluu Rukajärven paras lumileikkimuisto POW:n verkkosivuilla.