Lehtikuva/Yekaterina Shtukina

Dmitri Medvedev toimi vuosia Venäjän presidenttinä ja pääministerinä, mutta hänen todellinen valtansa ei vastannut hänen muodollisia asemiaan.

Kun Venäjällä oli 1600-luvun alussa niin sanottu sekasorron aika (smutnoje vremja), yritti peräti kolme ”vale-Dmitriä” nousta valtaistuimelle. He kaikki väittivät olevansa Iivana Julman poika Dmitri Ivanovitš, joka todellisuudessa oli kuollut jo vuonna 1591.

Ensimmäinen vale-Dmitreistä onnistuikin pääsemään tsaariksi, mutta hän pysyi valtaistuimella vain alle vuoden. Pajarit pitivät häntä liian länsimielisenä, häntä tukenut Puola taas pettyi kun vale-Dmitri ei vastoin lupaustaan ryhtynytkään tekemään Venäjästä katolista maata.

Kaksi muuta vale-Dmitriä eivät onnistuneet nousemaan hallitsijoiksi. Ensimmäinen heistä murhattiin 1610 ja toinen teloitettiin 1612.

Medvedev on mies, jolla on takanaan loistava tulevaisuus.

Jotenkin nämä historian hahmot nousevat mieleen ajatellessa Dmitri Medvedevin uraa. Medvedev tosin kantoi Venäjän presidentin titteliä neljä vuotta ja pääministerin titteliä lähes kahdeksan vuotta, mutta hän ei koskaan ollut todellinen presidentti tai pääministeri.

Medvedev oli 30 vuotta Vladimir Putinin varjossa, he olivat kuin Majakka ja Perävaunu, Pekka ja Pätkä, Batman ja Robin, Don Quijote ja Sancho Panza.

ILMOITUS

Mies Putinin varjossa

Sekä Putin että Medvedev aloittivat Leningradin kaupunginhallinnossa vuonna 1990 pormestari Anatoli Sobtšakin suojatteina. Medvedev oli tuolloin vasta 25-vuotias, Putin häntä 13 vuotta vanhempi.

Medvedev toimi myös Putinin henkilökohtaisena lakimiehenä. Kun Boris Jeltsin kutsui Putinin vuonna 1999 Moskovaan pääministeriksi, Putin otti joukon pietarilaisia liittolaisiaan mukaan. Yksi heistä oli Medvedev, joka sai työpaikan presidentinhallinnosta.

Vuodet 2005–2008 Medvedev oli toinen kahdesta ensimmäisestä varapääministeristä. Toinen heistä oli Sergei Ivanov, joka myös kuului Putinin pietarilaisiin.

Kun Putinin toinen presidenttikausi tuli täyteen 2008, hän kahden kauden rajoituksen takia siirtyi pääministeriksi. Samalla vallan painopiste siirrettiin presidentiltä pääministerille.

Uudeksi presidentiksi veikkailtiin etukäteen sekä Medvedeviä että Ivanovia. Putinin valinta osui Medvedeviin, joka sitten toimi presidenttinä 2008–2012.

Uuden perustuslain myötä katsottiin kausien laskennan alkavan alusta, ja Putin palasi presidentiksi 2012. Uudessa perustuslaissa kaudet tulivat kuusivuotisiksi entisen neljän vuoden sijasta.

Medvedevin mahalasku

Medvedevin poliittinen ura päättyi käytännössä keskiviikkona. Loppusijoituspaikaksi tulee uusi Venäjän turvallisuusneuvoston kakkosmiehen virka. Turvallisuusneuvostoa johtaa Putin.

Medvedevin toimenkuva muokattaneen sellaiseksi, että hänelle jää hyvin aikaa kuunnella suosikkiyhtyeensä Deep Purplen runsasta levytuotantoa. Yhtyehän kävi Medvedevin presidenttikaudella soittamassa hänen syntymäpäivillään Kremlissä.

Lehtikuva/Yekaterina Shtukina

Medvedevin todellinen valta ei koskaan vastannut hänen muodollista asemaansa. Vaivojensa palkaksi hän kuitenkin ilmeisesti sai huomattavan taloudellisen korvauksen, mikä osaltaan saattoi johtaa hänen sivuraiteelle siirtämiseensä.

Vuosina 2016 ja 2017 oppositiojohtaja Aleksei Navalny jakoi netissä videot, joiden mukaan Medvedev oli kerännyt 1,2 miljardin dollarin omaisuuden. Siihen kuului palatseja, huvijahteja ja viinitila Italiassa. Videon mukaan Medvedev toimi taloudessa bulvaanien kautta ja sai lahjuksia oligarkeilta.

Medvedev luonnollisesti kiisti videon väitteet, mutta ne jäivät tahraamaan häntä – varsinkin kun hän virkatehtävissään oli esiintynyt ankarana korruption vastustajana.

Toisaalta Medvedev tässäkin toimi puskurina Putinille. Hän otti vastaan suuren yleisön kaunan eliitin etuoikeuksia kohtaan.

Politiikan eläkeläiseksi

Guardianin entisen Moskovan-kirjeenvaihtajan Luke Hardingin mukaan Medvedevin tähti on ollut jo joitakin vuosia laskussa. Hänen on nähty pilkkivän unen partaalla Putinin puheiden aikana.

Putin ratsastaa ilman paitaa kohti uusia seikkailuja. Keskiviikkona aloitettiin järjestely, jolla todellinen valta säilyy Putinin käsissä myös vuoden 2024 jälkeen.

Medvedev on mies, jolla on takanaan loistava tulevaisuus. Hän jää 54-vuotiaana politiikan eläkeläiseksi. Dmitri varmaan pysyy loppuun saakka lojaalina, eikä koskaan kirjoita paljastusmuistelmia.