Lehtikuva/Sari Gustafsson

”Oleellista on, onko töitä saatavilla.”

Perhevapaauudistuksessa on pantu toiveita siihen, että lasten kotihoidon tuen leikkaaminen parantaisi naisten työllisyysastetta. Nykyinen hallitus käynnisti uudistuksen valmistelun syyskuussa. Sen on tarkoitus tulla voimaan aikaisintaan ensi vuonna.

Edellisen hallituksen yritys päättyi kesken helmikuussa 2018 keskustan ja kokoomuksen kiistoihin.

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja osa puolueista haluaa lyhentää kotihoidon tukea, koska sen katsotaan kannustavan naisia jäämään kotiin. Tuoreiden tilastojen mukaan tällaista vaikutusta ei kuitenkaan ole. Vaikka tuki on pysynyt ennallaan, on pienten lasten äitien työllisyysaste noussut viime vuosina eniten.

Asiasta kirjoittaa THL:n tutkimuspäällikkö Minna Salmi laitoksen blogissa.

Tuen käyttö kääntyi laskuun muutama vuosi sitten. Lähes puolet kotihoidon tukeen oikeutetuista perheistä ei käytä sitä ollenkaan tai sitä käytetään siihen asti, kun lapsi on hieman alle 1,5-vuotias. Täysi kausi kestää siihen asti kun lapsi on kolmevuotias. Näin pitkään tukea käyttää vain 10 prosenttia siihen oikeutetuista perheistä.

ILMOITUS

Kotihoidon tuki ei estä äitejä työllistymästä. Salmen mukaan kaikkien äitien työllisyysaste on noussut kolme prosenttiyksikköä vuodesta 2014 vuoteen 2018, jolloin se oli 77,2 prosenttia. Suurin, lähes viiden prosenttiyksikön nousu on tapahtunut 1–2-vuotiaiden lasten äitien työllisyysasteessa. Se nousi samana aikana 53,4 prosentista 58,3 prosenttiin.

”Tilastojen kuvaama kehitys vahvistaa käsitystä siitä, että kotihoidon tuki sinänsä ei ole ratkaiseva tekijä pienten lasten äitien työllisyysasteen kannalta”, Salmi kirjoittaa.

”Oleellista on, onko töitä saatavilla. Tuoreet tilastotiedot voivat ehkä myös vähentää niiden tuskaa, joiden mielestä perhevapaauudistuksen ydinkysymys on kotihoidon tukikauden lyhentäminen työllisyyden lisäämiseksi.”