Jarno Mela

Valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsen esittää kunnille 400 miljoonan euron tasokorotusta.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja, kansanedustaja Jussi Saramo tukee julkisen sektorin työntekijöiden tavoitteita palkankorotuksista ja esittää niille rahoituksen valtion verotusta uudistamalla.

– Työntekijöitä on koulutettava lisää, mutta ratkaisevaa ja kustannustehokkaampaa on jo valmiiksi koulutettujen, kymmenientuhansien työntekijöiden houkuttelu kuntien peruspalveluihin. Se edellyttää sekä olosuhteiden että palkkojen parantamista, Saramo sanoo.

Marinin hallitus on sitoutunut vanhushoivan hoitajamitoituksen parantamiseen sekä terveydenhuollon ja varhaiskasvatuksen laadun parantamiseen työntekijöiden määrää kasvattamalla.

Työn kuormittavuus ja matala palkka ovat synnyttäneet huonon kierteen: julkisen sektorin naisvaltaisista töistä hakeudutaan muihin töihin, ja jäljelle jäävien työtaakka muuttuu entistä raskaammiksi.

– Koulutusmäärien lisääminen ei auta mitään, jos samalla ei lähetetä viestiä, että tilanne korjataan kestäväksi nostamalla työntekijämääriä ja palkkausta kohti pohjoismaista tasoa, Saramo toteaa.

ILMOITUS

Julkisen talouden kantokyvystä palkankorotusten maksamisessa on käyty keskustelua, mutta Saramon mukaan poliitikot varovat ottamasta kantaa neuvotteluihin.

Työntekijöiden määrän lisääminen ja palkkojen korotukset maksavat satoja miljoonia. Valtiovarainvaliokunnan verojaoston jäsenenä Saramo esittää kunnille 400 miljoonan euron tasokorotusta, joka rahoitettaisiin listaamattomien yritysten osinkoverojärjestelmän korjauksella. Saramon mukaan missään muualla maailmassa ei ole vastaavaa verotukea varakkaimpien listaamattomien yritysten omistajille.

– Ekonomistit kautta linjan pitävät osinkoverojärjestelmää haitallisena. Rikkaimmat eivät tarvitse erillistä tukea. Verotuen lakkauttamisesta hyötyisi koko yhteiskunta, myös yritykset, markkina- ja investointivääristymien poistuessa ja julkisen talouden vahvistuessa, Saramo sanoo.

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi 142eur

Tarjous uusille kestotilaajille!

Kestotilauksen ensimmäinen vuosi nyt vain 142€ – säästä 20 euroa.
Voit maksaa tilauksesi 3, 6 tai 12 kuukauden erissä. Kestotilaajana saat lukuoikeuden myös digilehteen.
Tarjous uusille kestotilaajille on voimassa 18.4. saakka.

Tilaa tästä!