JHL

Ilmaiset kiky-tunnit eivät enää jatkossa mahdu kuntien työehtosopimuksiin. Näin toteaa Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL kuntien työehtoneuvottelujen alla tiistaina.

– Kiky-tuntien poisto on yksiselitteinen tavoitteemme, sanoo toimialajohtaja Teija Asara-Laaksonen.

– Ne on annettu ilmaistyönä työnantajalle. Näin ei pidä enää toista kertaa tapahtua.

Hallitusohjelmassa on vahva panostus kunta-talouteen.

Hän toteaa, että työajan pidennys kikyssä oli askel väärään suuntaan.

– Nyt on aika tehdä korjausliike.

ILMOITUS

Hän muistuttaa myös siitä, että kiky-sopimuksessa siirrettiin pysyvästi työnantajan sivukuluja työntekijöiden maksettavaksi.

– Se oli miljardiluokan tulonsiirto pääomalle. Työnantajat eivät suorittaneet lupaamiaan investointeja vaan jakoivat ennätyssuuria osinkoja omistajilleen, hän toteaa.

Työtaisteluvalmiutta
on vahvistettu

Asara-Laaksosen mukaan JHL on valmistautunut erityisen hyvin neuvotteluihin. Se kysyi yli 8 000 jäseneltään näkemystä neuvottelujen alla.

– Olemme tosissamme liikkeellä. Myös työtaisteluvalmiutta on varmistettu ja vahvistettu, hän sanoo.

Hän arvioi neuvottelutilanteen olevan haastava työnantajien yleisen neuvotteluhaluttomuuden takia.

– Totesimme tämän maanantaina SAK:n hallituksessa. Työnantajapuoli on maalannut itsensä ideologisista syistä nurkkaan ja ajaa maata laajoihin työmarkkinahäiriöihin.

Hän muistuttaa myös siitä, että Suomen vahvuus on ollut toimiva sopimusyhteiskunta ja kolmikantasopiminen.

– Työnantajillakaan ei olisi varaa menettää keskinäistä työmarkkinoiden luottamusta. Nyt työnantajat pelaavat uhkapeliä.

Palkat jääneet
jälkeen

JHL vaatii koko jäsenistölleen ostovoimaa parantavat palkankorotukset. Paino on yleiskorotuksissa. Tavoitteena on samapalkka- ja matalapalkkaerä. Tähän pyritään yhteisrintamassa alan muiden ammattiliittojen kanssa

– Nyt tarvitaan erillinen usean vuoden palkkaohjelma palkkauksen jälkeenjääneisyyden poistamiseksi, Asara-Laaksonen tarkentaa.

Tavoitteena on myös muun muassa osa-aikaisten aseman parantaminen, isyysvapaan palkallisuuden pidentäminen ja tilapäinen palkallinen hoitovapaa lähiomaisen hoidon järjestämiseksi. JHL esittää lisäksi työnantajan järjestämää työhön liittyvää koulutusta velvoittavaksi.

Kuntatyönantajat on ilmoittanut pitävänsä erittäin tärkeänä, että palkankorotukset mitoitetaan kuntien ja kuntayhtymien palkanmaksukyvyn mukaan. Se arvioi lisäksi, että ammattijärjestöjen esittämät vaatimukset erityisistä lisäkorotuksista ovat täysin ylimitoitettuja.

– Kuntien talous ja myös palkanmaksukyky on työntekijöiden ja työnantajien yhteinen intressi. Kyse on palvelujen ja hyvinvointivaltion tulevaisuudesta, Asara-Laaksonen vastaa tähän.

– Jo hallitusohjelmassa on vahva panostus kuntatalouteen ja palvelujen turvaamiseen, kuten myös samapalkkaohjelman ja tasa-arvon edistämiseen.

Hän pitää todennäköisenä, että tes-ratkaisua ei synny ennen hallituksen kehysriihtä huhtikuun alussa.