Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Ilmaiset kiky-tunnit eivät enää jatkossa mahdu kuntien työehtosopimuksiin, toteaa työehtoneuvottelut tänään aloittava JHL.

Kunta-alan työehtoneuvottelut alkavat tänään tiistaina iltapäivällä. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL pitää lähtökohtanaan, että kiky-sopimuksessa tehty 24 tunnin työajan pidennys lopetetaan myös kunta-alalla nykyiseen sopimuskauteen.

– Julkisen alan ammattilaiset ovat tehneet vuosikausia ilmaisia talkootöitä, jotta Suomen talous on saatu uuteen nousuun. Nyt työaika pitää palauttaa tasolle, jolla se oli ennen epäreilua kiky-sopimusta. Ei ole mitään syytä, miksi julkisella sektorilla tehtäisiin ilmaistyötä, josta teollisuusaloilla luovutaan, JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine tiivistää.

Tällä kierroksella JHL vaatii kunta-alalle palkankorotuksia, jotka parantavat ostovoimaa. Korotusten tulee kuroa umpeen palkkaeroja julkisten alojen ja teollisuuden välillä. JHL suosii palkankorotuksia, joista valtaosa maksetaan yleiskorotuksena kaikille työntekijöille. Korotuksissa pitää painottaa matalapalkka-aloja.

– Kaikki kuntatyön ammattilaiset ansaitsevat palkankorotuksen. Ei ole syytä suosia joitain tehtäviä muiden kustannuksella. Paikallisesti neuvoteltavat korotukset eivät meille maistu, niistä on huonoja kokemuksia kuluvalta sopimuskaudelta, JHL:n neuvottelupäällikkö Kristian Karrasch täsmentää.

JHL muistuttaa, että kunta-alalla myös matalapalkkaiset työntekijät tekevät elintärkeää työtä. Esimerkiksi sairaaloissa ammattitaitoiset laitoshuoltajat, sähkömiehet ja välinehuoltajat takaavat, että leikkaukset voidaan tehdä turvallisesti.

ILMOITUS

JHL tavoittelee tällä kierrokselle myös ratkaisuja, jotka parantavat työhyvinvointia. Esimerkiksi perhevapaita pitää kehittää ja opiskelua työn ohessa helpottaa.

JHL neuvottelee kuntien sopimuksesta (yleinen KVTES) pääsopijajärjestö Julkisen alan unioni JAU:n jäsenenä. JHL:n lisäksi Julkisen alan unioniin kuuluu Jyty. Muut osapuolet sopimuksessa ovat pääsopijajärjestöt Kunta-alan koulutettu hoitohenkilöstö KoHo ja Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKO sekä työnantajia edustava KT Kuntatyönantajat.

Kunta-alan nykyiset työ- ja virkaehtosopimukset ovat voimassa 31. maaliskuuta saakka.

Kuntatyönantajan lähtökohta neuvotteluissa on, että palkankorotuksiin ei ole varaa ja kikystä ei luovuta.