IPS/Mario Osava

Anelio Thomazzoni tuottaa puhdasta energiaa valosta ja lannasta.

– Ne ovat ihanteellinen duo, brasilialainen sikafarmari Anelio Thomazzoni sanoo.

Thomazzoni puhuu aurinkovoimasta ja biokaasusta, jotka mahdollistavat sähkön tuotannon kaikkina vuorokaudenaikoina. Ne ovat myös tehneet Thomazzonista puhtaan energian tuottajan.

Thomazzoni omistaa veljensä kanssa sadan hehtaarin maatilan Vargeãossa, pienessä 3 500 ihmisen kunnassa Brasilian Santa Catarinan osavaltiossa. Tilallaan hän kasvattaa 38 000 sikaa, uuttaa niiden lannasta biokaasua ja tuottaa kolmella generaattorillaan kuukaudessa 280 000 kilowattituntia sähköä.

Biokaasuvoimalaitokset tarjoavat vakautta sähköverkkoon.

Thomazzonin energiantuotanto kasvaa 46 prosenttia, kun hänen asentamansa aurinkopaneelit alkavat toimia. 6 000 neliömetriä peittävät paneelit saavat rinnalleen vielä yhden aiempia suuremman kompostorin, jonka käyttöönoton jälkeen tilan sähköntuotanto kasvaa entisestään.

Integroitu tuotantojärjestelmä

Uusi 30 000 sian tila merkitsee vielä lisää lihaa ja biokaasua, joka voidaan muuntaa joko sähköksi tai biometaaniksi, polttoaineeksi kuorma-autoille, traktoreille ja henkilöautoille.

ILMOITUS

60-vuotiaan Thomazzonin innostusta ruokkii lupaava uusi liiketoiminta, jota hän on kehitellyt viimeisen neljän vuoden aikana. Jo nyt se antaa hänelle merkittäviä lisätuloja.

Hän myös säästää omissa energiakustannuksissaan kuluttamalla pienen osan tuottamastaan sähköstä.

Se, mikä lannasta jää jäljelle sen jälkeen kun kaasu on siitä uutettu, muunnetaan lannoitteeksi ruoholle ja polttopuuna käytettyjen eukalyptusten plantaasille.

– Meillä on integroitu tuotantojärjestelmä, Anelio Thomazzoni ylpeänä kertoo.

Vakautta sähköverkkoon

Biokaasuvoimalaitokset ovat alkaneet saada tärkeän roolin Brasilian energiapaletissa. Ne tarjoavat vakautta sähköverkkoon, joka on entistä enemmän aurinko- ja tuulivoiman varassa. Aurinko- ja tuulivoiman katkonaisuutta täytyy korvata varastoimiskelpoisella energialähteellä, jotta sähkönjakelu sujuu ilman vaihtelua tai katkoja.

Biokaasu omalta osaltaan loiventaa maapallon lämpenemistä vähentämällä hiilidioksidipäästöjä. Se myös auttaa ympäristön puhtaanapidossa, sillä kaasua uutetaan lannan lisäksi jätteistä, jotka muuten jäisivät luontoon pilaamaan vesiä ja maaperää.

Näistä kaikista syistä Thomazzonista on tullut vaihtoehtoisia energialähteitä suositteleva aktivisti ja biokaasua tuottavien sikatilallisten kansallisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Englanninkielinen versio