Lehtikuva/Markku Ulander

Perussuomalaiset on yhä ykkösenä.

Ylen tuoreessa puoluekannatusmittauksessa hallituspuolueiden yhteinen kannatus nousi lähes prosenttiyksikön verran. Liike on pieni, mutta mielenkiintoista on se, onko se suuntaa-antava.

Nyt hallituspuolueita kannatti 50,9 prosenttia vastanneista, kun luku oli kuukautta aiemmin tasan 50.

Sanna Marinin (sd.) aloitettua pääministerinä sosiaalidemokraattien kannatus on noussut kuukaudessa 1,7 prosenttiyksikköä 14,9:ään. Myös keskusta nosti kannatustaan uuden puheenjohtajansa Katri Kulmunin johdolla. Luku on 1,4.

Kaikki muutokset mahtuvat kyselyn virhemarginaalin sisään.

Vihreät ja keskusta tasoissa

Ja kun joku nousee, jonkun on laskettava. Hallituspuolueista vihreät onkin nyt tasoissa 12 prosentissa keskustan kanssa. Laskua tuli kuukaudessa 1,9 prosenttiyksikköä.

Vasemmistoliiton kannatus oli 8,1 prosenttia, laskua 0,3 prosenttiyksikköä. Lähikuukaudet näyttävät, lähteekö senkin kannatus nousuun, kuten aiemmin trendinä on ollut silloin, kun SDP on noussut.

ILMOITUS

Hallituspuolueista RKP:n kannatuksessa ei ollut muutosta (3,9 prosenttia).

Kristilliset lähes puolittui

Selvästi suosituin puolue kyselyssä oli taas oppositiossa oleva perussuomalaiset, 24,3 prosenttia. Sen kannatus ei kuitenkaan enää kasvanut aiemmasta.

Myös toiseksi suosituin eli kokoomus löytyy oppositiosta. Se nosti kannatustaan 0,7 prosenttiyksikköä 19,3 prosenttiin.

Erikoista on kristillisdemokraattien huima romahdus 2,2 prosenttiin. Pudotusta oli 1,7 prosenttiyksikköä. Ilman sitä oppositio olisikin mahdollisesti ohittanut hallituspuolueet kannatuksessa.

Kristillisdemokraattien tulokseen voi Ylen mukaan olla syynä mittauksen tavallista pienempi otos, joka johtui joulunpyhistä.

Kaikki muutokset mahtuvat kyselyn virhemarginaalin sisään, joka oli tavallista suurempi, 2,5 suurten puolueiden osalta. Pienillä puolueilla se on isompi.