Vasemmistoliiton Lindfors kysyy Halla-aholta ja Orpolta, onko tämä soveliasta.

Turun vasemmistoliiton puheenjohtaja Jaakko Lindfors kysyy avoimessa kirjeessä Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-Aholta, että aikooko tämä tuomita Turun Perussuomalaisten puheenjohtajan uudenvuodenpuheen.

Lindforsin avoin kirje löytyy hänen blogistaan.

Turun Perussuomalaisten puheenjohtaja Jyrki Åland sanoo Facebookissa jakamallaan videolla uudenvuodenaattona seuraavasti:

Lindfors teki videosta rikosilmoituksen

”Nyttenkin kun olen tolpalle menossa tappelemaan elintilasta tietynväristen taksiajoneuvonkuljettajien kanssa – mitä nyt neekereistä puhumattakaan – niin, niin niin niin, kyllä varmaan tarvis jotain tehrä, ja – miksei laitettais kuulkaas poijjaat suojeluskunnat uudestaan tulille?”

Lindfors toteaa, että Suomen kielen lautakunnan vuonna 2000 antaman arvion mukaan n-sana on usein halventava.

ILMOITUS

– Elintila oli keskeinen käsite 1900-luvun alun Saksan natsipuolueen ideologiassa. Suojeluskunnat olivat Suomessa 1900-luvun ensimmäisellä puoliskolla aseellisia, oikeistolaisia järjestöjä, Lindfors muistuttaa lisäksi.

Hän on tehnyt videosta rikosilmoituksen.

Kokoomuslainen tykkääjä

Avoin kirje on osoitettu myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpolle, koska videosta on sosiaalisessa mediassa tykännyt muiden muassa Turun tarkastuslautakunnan kokoomuslainen jäsen Timo Laihinen.

– Kysynkin kokoomuksen turkulaiselta puheenjohtajalta, Petteri Orpolta, kuuluuko tällaisista videoista tykkääminen kokoomuksen arvomaailmaan, Lindfors kertoo blogissaan.

Hän vaatii sekä perussuomalaisilta että kokoomukselta ehdotonta irtisanoutumista kaikenlaisesta rasismista.

Lisäksi hän muistuttaa siitä, että kaikki eduskuntapuolueet ovat allekirjoittaneet rasismin vastaisen peruskirjan vuosina 2011 ja 2015.

– Vaadin nykyisen eduskunnan puolueita osoittamaan arvojohtajuutta uusimalla allekirjoitukset.