IPS/Issa Sikiti da Silva

Uskonnolliset johtajat ovat lähteneet mukaan lapsiavioliittojen vastaiseen taisteluun.

– Kieltäydyin antamasta tytärtäni avioliittoon yksinkertaisesti siksi, että haluan tyttäreni voimaantuvan, 49-vuotias Lemeima mint El Hadrami sanoo.

– En halua hänen joutuvan kokemaan samoja vaikeuksia kuin minä nuorena.

El Hadrami avioitui ollessaan vain 13-vuotias.

Lapsiavioliitot loppuvat vain, jos yhteiskunnan kirjoittamattomat säännöt muuttuvat.

– Silloin ennen ihmiset eivät tienneet, että lapsiavioliitto on haitaksi tytön terveydelle. Se oli meillä yleinen käytäntö, El Hadrami muistaa.

Hän on kotoisin Selibabista, Mauritaniasta, jossa 37 prosenttia tytöistä avioituu ennen 18 vuoden ikää. Mauritaniassa ja muissa Sahelin alueen maissa naimisiin menevien naisten ja tyttöjen keski-ikä on 16,6 vuotta.

ILMOITUS

Mobilisoidut imaamit

Lapsiavioliitot loppuvat vain, jos yhteiskunnan kirjoittamattomat säännöt muuttuvat. Muutosten aikaansaaminen puolestaan vaatii yhteisöjen johtohahmojen ja uskonnollisten johtajien panosta.

– Kypsymätön tyttö ei voi kantaa lasta, sillä hän itse on vielä lapsi, jonka ruumis ei ole valmis raskauteen, Selibabin Kuban moskeijan imaami Telmidy sanoo.

Telmidy kuuluu kahdensadan uskonnollisen johtajan ja yhteisöjohtajan joukkoon, jonka Sahel Women’s Empowerment and Demographic Dividend (SWEDD) -projekti on mobilisoinut.

SWEDD on Maailmanpankin rahoittama, muun muassa YK:n väestörahasto Unfpan, Länsi-Afrikan terveysjärjestön ja Bill ja Melinda Gatesin säätiön yhteishanke Beninissä, Burkina Fasossa, Tshadissa, Norsunluurannikolla, Malissa, Mauritaniassa ja Nigerissä.

Paikallisten hallintojen toteuttamalla projektilla pyritään näyttämään, että lapsiavioliitot ovat haram eli islamin mukaan kiellettyjä.

– Lapsiavioliitot ovat monimutkainen asia, jota me käsittelemme islamia kunnioittavalla tavalla, Telmidy sanoo.

– Me keskustelemme ja jaamme islam-tietouttamme ja kokemustamme kulkemalla ovelta ovelle sekä perjantairukousten aikana. Ihmiset ovat alkaneet ymmärtää.

Imaamit ja radio

Imaamit jakavat tyttöjen voimaannuttamisen sanomaansa myös suositussa radio-ohjelmassa.

– Viestit radiossa todella liikuttivat minua, El Hadrami sanoo.

– Haluan tyttäreni etenevän opinnoissaan niin pitkälle kuin mahdollista ja saavan hyvän työpaikan, joka sallii hänen nauttia säällisestä elämisen tasosta. Hänestä voi tulla ministeri, lääkäri tai kätilö.

Radion sanoma toimii yhteistyössä uskontopohjaisten valistuspyrkimysten kanssa.

– Radiossa julistetut suositukset ja toiminnan suuntaviivat ovat hyvin tärkeitä, erityisesti koska uskonnolliset uskomukset tukevat niitä, Telmidy sanoo.

– Ihmisten täytyy kuunnella radiota pysyäkseen tietoisina asioista.

Koraanin mukaiset oikeudet

Imaamit ovat tavoittaneet koulutussessioillaan noin 370 000 ihmistä Mauritanian maaseudulla. Unfpa auttaa lisäksi islam-oppineiden kansallista verkostoa oppimaan muistakin seksuaali- ja lisääntymisterveysasioista kuin lapsiavioliitoista, kuten synnytysten väliajan pidentämisen hyödyistä sekä sukupuoleen pohjautuvan väkivallan ja naisten sukuelinten silpomisen lopettamisen tärkeydestä.

– Islam kunnioittaa ihmisolentoja. Sen tähden mikä tahansa ihmisen ruumiillista tai henkistä terveyttä vahingoittava toimi on kielletty” Nouakchottin keskusmoskeijan imaami Hademine Saleck Ely sanoo.

– Mutta jotkut ihmiset ovat kuin naimisissa perinteisten käytäntöjen kanssa eivätkä ymmärrä näiden tapojen vaarallisuutta.

Telmidy huomauttaa, että tiedon hankkiminen on pakollista kaikille muslimeille.

– Koraani näyttää, että isällä on velvollisuus kouluttaa tyttäriään ja suojella heitä, ja että isän täytyy viivyttää heidän avioitumistaan, kunnes tyttäret täyttävät kahdeksantoista. Hänen täytyy myös antaa heidän ansaita oma elantonsa, se on heidän oikeutensa.

Englanninkielinen versio