Jarno Mela

Eduskunnan puolustusvaliokunnassa ei käyty minkäänlaista keskustelua suomalaisten joukkojen kotiuttamiseksi Irakista.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Markus Mustajärvi ihmettelee, miksi Suomi ei tuominnut Yhdysvaltain Irakissa tekemää iskua, jolla surmattiin Iranin vallankumouskaartin johtaja Qassem Suleimani. Mustajärvi huomauttaa, että Iranin kostona tekemät ohjusiskut kahteen Irakissa sijaitsevaan sotilastukikohtaan Suomi tuomitsi.

– Hyväksyykö Suomi kaksoisstandardit silloin kun arvioidaan, mitä maailmalla tapahtuu. Suomi tuomitsi Iranin ohjusiskut, mutta ei tuominnut sitä, että Yhdysvallat toteutti salamurhan kolmannen valtion alueella, valtion edustajaa kohtaan. Sitä ei ole tuomittu millään lailla, Mustajärvi sanoi torstaina KU:lle eduskunnassa.

Suomen olisi Mustajärven mukaan pitänyt tuomita voimakkaasti molemmat iskut.

Eduskunnan puolustusvaliokunta piti torstaina ylimääräisen kokouksen Irakin kiristyneen tilanteen johdosta. Suomalaisia sotilaita oli tukikohdassa, johon Iran teki ohjusiskun. Tämän hetkisten tietojen mukaan kukaan ei loukkaantunut iskussa.

Suomi osallistuu Irakissa OIR-operaatioon noin 80:lla sotilaalla. Suomalaiset ovat muun muassa kouluttaneet kurdien peshmerga-joukkoja, jotka ovat käyneet maasotaa Isis-terroristijärjestöä vastaan.

ILMOITUS

Trumpin isku satoi Isisin laariin

Iranin tekemien ohjusiskujen jälkeen pahimman tilanteen on arvioitu olevan ohi, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ei enää uhannut uusilla sotilaallisilla kostotoimilla. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö uhkaa enää olisi.

Mustajärven mukaan suomalaisten joukkojen poisvetämisestä ei torstaina kuitenkaan edes keskusteltu.

– Lähteminen ei ollut millään lailla edes keskustelun alla.

Päätös joukkojen vetämisestä on lopulta jokaisen maan oma, mutta vaatisi Mustajärven mukaan keskustelua muiden Irakissa toimivien maiden kanssa.

Irak on edelleen hyvin sekasortoisessa tilassa, joka on jatkunut aina Yhdysvaltain johtaman koalition vuonna 2003 tekemästä hyökkäyksestä asti. Trumpin toimet eivät ainakaan ole helpottaneet tilannetta.

– Veikkaan, että tämä Trumpin isku satoi suoraan Isisin laariin. Tässä otettiin aika paljon takapakkia, Mustajärvi sanoo.

Mustajärvi nostaa myös esiin Iranin roolin Isisin niin kutsutun kalifaatin kukistamisessa.

– On myös unohtunut se, että vaikka Iranin vallankumouskaartilla ei ole kauhean positiivinen maine, sillä oli hyvin keskeinen rooli Isisin kukistamisessa.

Oikeat käsitteet

Mustajärvi pitää myös oleellisena käyttää oikeita käsitteitä Irak-operaation tiimoilta. Hän huomauttaa, että sillä ei ole YK:n mandaattia.

– En puhuisi tässä tilanteessa rauhanturvaajista vaan kriisinhallinnasta. Kun suomalaiset ovat vuosikymmenien ajan olleet jossain sinibaretit [YK-joukkojen tunnus] päässä, he ovat olleet arvostettuja toimijoita YK-mandaatilla.

– Nyt sellaista statusta ei ole, vaan kyse on erilaisesta toiminnasta.