Lehtikuva/Vesa Moilanen

Kommentti: Puolue lietsoo epäluottamusta instituutio kerrallaan. Median, oikeuslaitoksen ja poliisin jälkeen vuorossa on yliopisto.

Perussuomalaisten uuden vuoden poliittinen avaus tuli tiistaina eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Ville Taviolta:

”Yliopistoihin on pesiintynyt agitaattoreita, jotka hyödyntävät järjestelmää vain omiin poliittisiin tarkoitusperiinsä ja propagandan tuottamiseen. He yrittävät naamioida propagandansa tieteeksi ja pyrkivät yleiseksi auktoriteetiksi. Miten valetutkijoihin pitäisi suhtautua?”

Perussuomalaisia arvosteleva saa säännönmukaisesti vastaansa kymmenittäin nimettömiä tilejä, jotka yleensä käyvät vuorollaan kertomassa, miten väärässä, tyhmä ja kaikin puolin epäonnistunut ihminen arvostelija on.

Tavion twiitti herätti ymmärrettävästi hälyä ja häneltä vaadittiin täsmennystä, keitä nämä ”valetutkijat” ovat.

Sitä ei saatu. Tuli vain tällainen:

Kansanedustaja Sheikki Laakson twiitistä kuitenkin ilmeni, että Tavio tarkoitti todennäköisesti akatemiatutkija Oula Silvennoista, joka ei kaida yhteenottoja perussuomalaisten kanssa.

ILMOITUS

Silvennoinen on saanut toukokuussa 2017 viisivuotisen rahoituksen tutkimukseen, joka koskee holokaustia ja siihen liittyvää väkivaltaa Suomessa ja suomalaissaksalaisen miehittämillä alueilla 1941–1944. Rahoitus on 434 485 euroa.

Perussuomalaisten kansanedustajan mielestä tutkimus Suomen suhteesta ”lopulliseen ratkaisuun” on lässytystä ja perussuomalaisten haukkumista.

Äärioikeiston toiminta systemaattista ja harkittua

Ville Tavio ei ole mikään ensimmäisen kauden takapenkkiläinen. Hän on johtanut eduskuntaryhmäänsä viime kesäkuusta lähtien ja kuuluu arvostettuun ulkoasiainvaliokuntaan. Koulutukseltaan Tavio on juristi. Näistä lähtökohdista kansanedustajan puheiden voi olettaa olevan punnittuja.

Perussuomalaisten tavoitteena näyttää olevan rapauttaa luottamus suomalaisen yhteiskunnan instituutioihin yksi kerrallaan. Osansa ovat saaneet jo tiedotusvälineet, oikeuslaitos ja poliisi. Nyt on sitten yliopiston vuoro.

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Emma Kari totesi ilmastodenialismin, median halveksunnan sekä tieteen ja tutkijoiden pilkkaamisen olevan keinoja, joilla äärioikeisto pyrkii rapauttamaan luottamusta kaikkeen, mikä ei palvele sen omaa ideologiaa.

”Se on systemaattista ja harkittua. Se on vaarallista. Tätä emme saa seurata hiljaa vierestä.”

Sosiaalinen media sai vihapuheen rehottamaan

Akatemiatutkija Oula Silvennoinen kirjoitti melkein tasan vuosi sitten Politiikasta.fi -verkkolehteen historioitsijana kohtaamastaan vihasta. Sitä alkoi tulla jo vuonna 2008 ilmestyneestä väitöskirjasta Salaiset aseveljet , joka käsittelee Suomen ja kansallissosialistisen Saksan turvallisuuspoliisiviranomaisten välisiä suhteita ja yhteistyötä 1933–1944.

Se oli aikaa ennen sosiaalista mediaa, jonka yleistyttyä vihapuhe alkoi Silvennoisen mukaan varsinaisesti rehottaa.

Erityisen tehokkaasti sosiaalista mediaa käyttää juuri perussuomalaiset.

Silvennoinen kirjoittaa siitä kehittyneen Jussi Halla-ahon johdolla ”eurooppalaisen mallin mukainen äärioikeistopuolue, jonka poliittinen mobilisaatio nojaa ennen kaikkea sosiaalisen median käyttämiseen hyväksi. Populisteina puolueen yhteiskuntakuva perustuu ankaralle kahtiajaolle. Yhtäällä on turmeltuneeksi, epärehelliseksi ja suomalaisten etuja vastaan toimivaksi kuvattu eliitti. Toisaalla on kansa, jota perussuomalaiset väittävät edustavansa yksinoikeudella”.

Silvennoisen mukaan aluksi Facebookin keskusteluryhmät olivat puolueelle tärkeitä alustoja, joiden kautta levitettiin propagandaa, tunteita nostattavia keskustelunavauksia, käytiin ulkopuolista kritiikkiä vastaan ja masinoitiin sosiaalisen median kautta tapahtuvia hyökkäyksiä vihollisiksi miellettyjä henkilöitä kohtaan.

Trolliverkosto perussuomalaisten ympärillä

Sittemmin hän aktivoitui Twitterin käyttäjänä ja samoihin aikoihin kävi ilmeiseksi, että perussuomalaiset tekevät siitäkin kannatuksensa kulmakiveä. Suurimittaisten uudelleentwiittausten, tykkäysten ja kommenttien taustalla on Silvennoisen mukaan anonyymi trolliverkosto.

”Anonyymejä käyttäjiä ja häiriköitä on Twitterissä paljon, mutta perussuomalaisten ympärillä pyörivä koneisto on kooltaan ja aggressiivisuudeltaan aivan omaa luokkaansa. Puoluetta arvosteleva saa säännönmukaisesti vastaansa kymmenittäin nimettömiä tilejä, jotka yleensä käyvät vuorollaan kertomassa, miten väärässä, tyhmä ja kaikin puolin epäonnistunut ihminen arvostelija on.”

Silvennoisen mukaan tilejä kuolee ja syntyy koko ajan. Aktiivisen ydinryhmän muodostavia on muutama sata, aktiivisempia trollaajia joitakin kymmeniä.

”Tällainen joukko yrittää pitää suomenkielistä Twitter-yhteisöä panttivankinaan, määrittää puheenaiheet ja synnyttää kuvaa perussuomalaisten takana olevasta suurestakin kannatuksesta.”

Tarkoitus on vaientaa

Tutkijoihin kohdistetun vihapuheen tavoite on Silvennoisen mukaan hiljentää.

”Se on suunniteltu rajaamaan puheenaiheet ja tekemään trollaajien kannalta ei-toivottujen aiheiden käsitteleminen julkisuudessa seurauksiltaan niin epämiellyttäväksi, että tutkija mieluummin jättää asiansa sanomatta.”

Ville Tavion alkuperäinen twiitti sai 723 tykkäystä ja 81 uudelleentwiittausta. Suuri osa molempien takana on nimimerkkejä. Omalla nimellä esiintyvillä on tyypillisesti useita perussuomalaisia kansanedustajia seuraajinaan.

Tämä on mielipidemittauksissa tällä hetkellä ylivoimaisesti suurimman puolueen toimintatapa. Voimme vain koettaa kuvitella, mitä he sitten tekisivät, jos saisivat oikeasti valtaa. Mielipidevainoja nyt ainakin.