Lehtikuva/Pierre-Philippe Marcou

Vasemmistohallituksen syntyminen lopettaa pitkän poliittisen umpikujan Espanjassa, mutta sillä ei ole takanaan parlamentin enemmistöä.

Espanjan vasemmistopuolue Unidas Podemos nousee ensimmäisen kerran historiassaan hallitukseen. Vasemmistopuolueiden yhteinen hallitus varmistui tiistaina, kun sosiaalidemokraattisen PSOE-puolueen ja Podemosin koalitio sai taakseen riittävän enemmistön parlamentissa.

Luottamuslauseäänestyksessä Pedro Sánchezin (PSOE) johtama hallituskoalitio sai 167 puoltoääntä ja sitä vastusti 165 kansanedustajaa. Tyhjiä ääniä annettiin 18.

Tiistain luottamusäänestys oli toinen, ja siinä riitti, että vastustajia oli vähemmän kuin kannattajia.

Ratkaisevaan asemaan nousi tyhjää äänestänyt katalonialaispuolue.

Ratkaisevassa asemassa oli Katalonian tasavaltalainen vasemmisto -puolue (ERC), joka lupasi äänestää tyhjää vastineeksi siitä, että Sánchezin uusi hallitus ryhtyy neuvottelemaan Katalonian tilanteesta.

ERC:n johtaja Oriol Junqueras on parhaillaan vankilassa kapinasta tuomittuna. Tuomio liittyy Junquerasin rooliin Katalonian itsenäisyyskansanäänestyksessä syksyllä 2017.

ILMOITUS

ERC päätti Sánchezin hallituskoalition mahdollistavasta kannastaan viime torstaina.

Sekä oikeiston kansanpuolue PP että äärioikeiston Vox-puolue ovat rajusti suomineet Sánchezia katalonialaisten tukeen nojautumisesta. PP:n johtaja Pablo Casado sanoi tiistaina, että Sánchez on Troijan hevonen, joka hajottaa Espanjan valtion.

Pitkä poliittinen umpikuja

Espanja on ollut pitkään poliittisessa umpikujassa, kun aikaisemmin vallassa vuorotelleiden PP:n ja PSOE:n kannatus on laskenut, eivätkä kummankaan voimat riitä enää yksinään hallituksen muodostamiseen.

Viime vuoden huhtikuussa pidettyjen vaalien jälkeen PSOE ja Podemos neuvottelivat yhteistyöstä. Silloin kuitenkin Sánchezille olisi kelvannut vain se, että Podemos antaa tukensa hallitukselle saamatta omia ministerinpaikkoja.

Sánchez yritti ratkaista pattitilanteen uusintavaaleilla marraskuussa, mutta PSOE menetti niissä muutaman paikan.

Uusiin hallitusneuvotteluihin lähdettäessä oli selvää, että Sánchezin vt. pääministeriys voi muuttua vakinaiseksi vain koalitiohallituksessa Podemosin kanssa.

Espanjan uusi hallitus on ensimmäinen vasemmiston yhteishallitus sitten vuosien 1936–1939 kansanrintaman. Se on myös ylipäätään ensimmäinen minkään puolueiden koalitiohallitus 1970-luvulla tapahtuneen demokratiaan paluun jälkeen.

Uusi hallitus lupaa kiristää suurten yhtiöiden veroja, vahvistaa työntekijöiden oikeuksia, vähentää hiilidioksidipäästöjä ja toimia naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan.

Pablo Iglesiasin johtamalla Podemosilla on Espanjan parlamentissa 35 paikkaa ja PSOE:lla 120. Paikkoja Espanjan parlamentissa on kaikkiaan 350.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!