PAM

Palvelualojen ammattiliitto neuvottelee kevään aikana työehdot yli 400 000 työntekijälle.

Talkootöiden aika on ohi, paalutti Palvelualojen ammattiliiton PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen keskiviikkona. Tämä tarkoittaa, että liitto haluaa päästä eroon niin kutsutuista kiky-tunneista kevään työehtoneuvotteluissa.

Rönni-Sällinen kiinnitti tiedotustilaisuudessa huomiota siihen, että kiky-tunneilla lähdettiin tukemaan Suomen vientiteollisuuden kilpailukykyä.

– Kun vientiteollisuus nyt luopuu niistä, olisi kohtuutonta, että muiden alojen työntekijät joutuisivat jatkamaan kiky-tunteja, hän sanoi.

Kiky-tunnit ovat eri sopimuksissa eri tavalla sovittu. Siten ratkaisut niistä eroon pääsemiseksi tulevat näyttämään erilaisilta, Rönni-Sällinen sanoi.

PAM neuvottelee kevään aikana työehdot yli 400 000 työntekijälle. Ensimmäiset neuvottelut käynnistyvät tällä viikolla. PAM kartoitti jäsenistön toiveita tes-neuvotteluihin työpaikoilla ja sai Rönni-Sällisen mukaan yli 25 000 vastausta.

ILMOITUS

Palkankorotusten lisäksi tavoitteet neuvotteluihin liittyvät muun muassa siihen, että silpputöissä olevat saisivat tarpeeksi työtunteja.

– PAMin aloilla ongelma on se, että töitä ei ole riittävästi, Rönni-Sällinen tiivisti.

Esimerkiksi kauppojen aukioloaikojen vapauttaminen on lisännyt silpputyön määrää.

PAMin tilaamassa tuoreessa vetovoimabarometrissa nousi esiin, että palvelualojen ei uskota houkuttelevan enää entiseen tapaan nuoria.

– Vetovoimaa pitäisi saada lisättyä, silloin katsotaan työehtoja, Rönni-Sällinen sanoi.

Rönni-Sällisen mukaan paikallinen sopiminen tulee varmuudella nousemaan esiin neuvotteluissa. PAM suhtautuu siihen positiivisesti, kunhan kyse on oikeasti molempia osapuolia hyödyttävästä sopimisesta.

Työntekijät valmiina toimiin

PAMin järjestöjohtaja Risto Kalliorinne esitteli tiedotustilaisuudessa PAMin alojen työntekijöiden valmiuksia järjestöllisiin toimiin, jos neuvottelut ajautuvat umpikujaan. Niihin on Kalliorinteen mukaan laaja valmius.

Eri aloista riippuen valmius oli 86–90 prosentin luokkaa. Tulos oli niin hyvä, että se yllätti Kalliorinteen mukaan jopa PAMin.

Järjestölliset toimet eivät tarkoita pelkästään lakkoja, vaan esimerkiksi mielenosoitus voi olla sellainen.