Lehtikuva/Atta Kenare

Irakissa tapahtunut isku vaikuttaa suoraan myös Suomeen.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin hyväksymää iskua, jolla tapettiin Iranin valtiojohtoon kuulunut Qassim Suleiman sekä muita Iranin ja Irakin keskeisiä hahmoja monella tavalla vääränä ja tuomittavana tekona.

”Viime vuosikymmentä leimasi talouskriisi ja karmeat sodat, mm. Syyriassa ja Jemenissä. Odotan tältä vuosikymmeneltä parempaa, mutta alku ei näytä erityisen lupaavalta”, Arhinmäki kirjoittaa.

Arhinmäen mukaan Iran on syyllistynyt vuosien ja vuosikymmenien ajan ihmisoikeusloukkauksiin ja vähemmistöjen sortoon sekä sotiin rajojensa ulkopuolella. Suleiman on yksi keskeinen syyllinen tähän, mutta se ei oikeuta valtionjohdon tappamiseen, hän toteaa.

”Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on puhunut viime päivinä muutenkin kuin pahainen talebaani uhoamalla tuhoavansa kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita. Kulttuurihistoriallisesti arvokkaiden kohteiden tuhoaminen täyttää sotarikoksen tunnusmerkit.”

Arhinmäki on myös ulkoasiainvaliokunnan jäsen. Hänen mukaansa Yhdysvaltain presidentin toiminta ei lisää rauhaa vaan epävakautta koko maailmassa.

ILMOITUS

”Mutta eihän tämä Trumpia kiinnosta, häntä kiinnostaa ilmeisesti tulevan presidentinvaalit. Suurvallan presidentti tarvitsee ilmeisesti sotaa tullakseen uudelleen valituksi. Niin hän ilmeisesti ainakin luulee.”

Donald Trumpin Arhinmäki toteaa aiheuttavan sekasortoa koko Lähi-idässä. Trump on pettänyt kurdit ja Yhdysvallat tukee Saudi-Arabiaa, joka on syyllistynyt vähintään samanlaisiin ihmisoikeusrikkomuksiin ja terrorismin tukemiseen kuin Iran. Lisäksi Trump vastoin kaikkien muiden länsimaiden suosituksia ja toivomuksia irtisanoi Iranin ydinsopimuksen ja näin kärjisti jo valmiiksi tilannetta.

Arhinmäen mukaan Trumpin politiikka vaikuttaa suoraan myös Suomeen. Irakissa on suomalaisia sotilaita ollut kouluttamassa kurdeja ISIS-terroristijärjestön vastaiseen taisteluun.

”Nyt Suomi joutuu harkitsemaan, pitääkö sen vetää kouluttajat pois Irakista Trumpin ja Yhdysvaltain politiikan takia.”

”Yhdysvallat on tehnyt traagisia virheitä Iranissa ja Irakissa vuosikymmenien aikana. Toivottavasti tämä vuosikymmen ei toista edellisten vuosikymmenten virheitä.”