Lehtikuva/Noah Seelam

Arkistosarjassa julkaisemme yhden ulkomaan jutun kuluneen vuoden jokaiselta kuukaudelta. Tämä juttu julkaistu 3.12.2019. Pakolaisuutta aiheuttavien äärimmäisten sääilmiöiden määrä on kasvanut jyrkästi vuoden 2012 jälkeen.

Kansalaisjärjestö Oxfam julkaisi maanantaina tutkimuksen, jonka mukaan yli 200 miljoonaa ihmistä on joutunut jättämään kotinsa ilmastonmuutokseen liittyvien syiden takia kymmenen viime vuoden aikana.

Keskimäärin yksi ihminen kahden sekunnin välein joutuu lähtemään kodistaan hirmumyrskyjen, tulvien, kuivuuden, maastopalojen ja muiden äärimmäisten sääilmiöiden takia.

Pakolaisuutta aiheuttaneita ilmastotapahtumia oli vuosien 2008 ja 2012 välillä noin 200–300 vuodessa, mutta siitä eteenpäin niiden määrä on kasvanut jyrkästi. Toissa vuonna niitä oli 865 ja viime vuonna jo 1 518.

Monia köyhiä maita koettelevat samanaikaisesti ilmastokriisin ja aseellisten konfliktien seuraukset.

Äärimmäisten sääilmiöiden aiheuttamat katastrofit ovat nyt seitsemän kertaa todennäköisempi syy maansisäiseen pakolaisuuteen kuin sellaiset geofyysiset katastrofit kuin maanjäristykset tai tulivuorenpurkaukset. Ne ovat myös kolme kertaa suurempi syy kuin aseelliset konfliktit.

Köyhimmät kärsivät eniten

Tuoreet maastopalot Australiassa ja tulvat Euroopassa ovat muistuttaneet, että ilmastoon liittyviä katastrofeja tapahtuu kaikkialla. Eniten niistä kuitenkin kärsivät köyhimmät maat.

ILMOITUS

Kaikkein suurimmassa vaarassa ovat matalat saarivaltiot, mutta myös sellaisissa maissa kuin Intia, Nigeria ja Bolivia on neljä kertaa suurempi todennäköisyys joutua äärimmäisen sääilmiön takia pois kodistaan kuin vauraissa maissa.

Lisäksi monia köyhiä maita koettelevat samanaikaisesti ilmastokriisin ja aseellisten konfliktien seuraukset. Edelliset voivat myös olla ainakin osasyynä jälkimmäisiin.

Esimerkkinä Oxfam mainitsee Somalian, jossa yli miljoona ihmistä joutui viime vuonna maansisäiseksi pakolaiseksi. Somalia on kärsinyt aseellisen konfliktin lisäksi sekä pitkäaikaisesta kuivuudesta että tulvista, jotka ovat tuhonneet viljasatoja ja karjaa.

Oxfamin mukaan kymmenen pahimmin ilmaston aiheuttaman muuttopaineen riskin alla olevaa valtiota ovat järjestyksessä Kuuba, Dominica, Tuvalu, Filippiinit, Saint Maarten, Vanuatu, Fidži, Sri Lanka, Tonga ja Somalia.

Haittojen korvaaminen

YK:n ilmastokokouksissa on vuodesta toiseen jauhettu kehitysmaille annettavasta tuesta ilmastonmuutoksen aiheuttamien vahinkojen ja menetysten korvaamiseksi. Tästä sovittiin periaatteessa jo vuonna 2013 niin sanotussa Varsovan mekanismissa, mutta päätöksiä rahoituksesta ei ole vieläkään saatu aikaiseksi.

Kysymys vahinkojen ja menetysten korvaamisesta on jälleen yksi pääaiheista Madridissa maanantaina alkaneessa YK:n COP25-ilmastokokouksessa.

Oxfam kehottaa maailman johtajia sopimaan Madridissa rahastosta, jolla autettaisiin ilmastokatastrofien vuoksi kodittomiksi joutuneita ihmisiä ja yhteisöjä.

Lisäksi Oxfam haluaa valtioiden sitoutuvan nopeampiin ja suurempiin päästöleikkauksiin sekä nopeuttavan fossiilisista polttoaineista luopumista.