Lehtikuva/Karim Jaafar

Arkistosarjassa julkaisemme yhden ulkomaan jutun kuluneen vuoden jokaiselta kuukaudelta. Tämä juttu julkaistu 2.10.2019. Qatarin viranomaisten väitteistä huolimatta vierastyöläisten työolot ovat yhä sietämättömät ja hengenvaaralliset.

Qatarin Dohassa meneillään olevien yleisurheilun MM-kisojen tv-katsojat ovat järkyttyneet maratoonarien ja kilpakävelijöiden uupumisesta kovassa kuumuudessa, vaikka näiden lajien kilpailut on järjestetty keskellä yötä.

Muut yleisurheilulajit suoritetaan ilmastoidulla stadionilla, joten tilanteen koko karmeus ei edes täysin näy yleisölle. Paljon vaikeampi osa onkin vierastyöläisillä, jotka jatkavat rakennustöitä huomattavasti suurempaa tapahtumaa, vuoden 2022 jalkapallon MM-kisoja varten.

Brittiläisen Guardian-lehden tekemä selvitys kertoo, että Qatarin kuumuudessa teetetään edelleen hengenvaarallista työtä ulkomailta tulleilla rakennustyöläisillä.

Kuolleista monet ovat aiemmin terveitä 25–35 vuotiaita miehiä.

Kuluneena kesänäkin sadat tuhannet vierastyöläiset ovat tehneet jopa kymmentuntisia työpäiviä 45 asteen helteessä.

Guardianin selvityksen mukaan sadat rakennustyöläiset kuolevat vuosittain Qatarissa liian kuumien olosuhteiden seurauksiin. Kuolleista monet ovat aiemmin terveitä 25–35 vuotiaita miehiä. Qatarin viranomaiset tilastoivat tapaukset ”luonnollisiksi kuolemiksi”.

ILMOITUS

Lämpöhalvaus lähtösyynä

Kuumassa työskentely rasittaa verenkiertoelimistöä,, mikä altistaa sydänkohtauksille ja muille vakaville seurauksille.

Guardian siteeraa tieteellistä Cardiology Journal -lehteä, jossa julkaistu tutkimus tarkasteli kuumuuden yhteyttä 1 300 nepalilaisen siirtotyöläisen kuolemiin Qatarissa vuosina 2009–2017. Tutkimuksen mukaan kuolemiin liittyy todennäköisesti lämpöhalvaus.

Tutkimuksen mukaan viileämpinä kuukausina 22 prosenttia tapauksista merkitään sydänkohtauksiksi tai muista verenkiertoelimistön ongelmista johtuviksi, mutta kesäkuukausina osuus nousee 58 prosenttiin.

Suuri osa kuolemista olisi voitu estää, jos kuumuudelta suojautuminen olisi hoidettu asianmukaisesti.

Rajoituksia ei noudateta

Qatarin viranomaiset ovat ilmoittaneet, että työläisten suojelemiseksi on nykyään ruumiillinen työ kielletty kesäkuun puolivälistä elokuun loppuun klo 11.30–15.00 välisenä aikana ulkona muuten kuin varjossa.

Lisäksi viranomaiset ovat antaneet työnantajille ohjeen, jonka mukaan ulkona työskentely pitäisi rajata viiteen tuntiin päivässä kesällä.

Guardianin mukaan virallisia ohjeita ei näytetä noudatettavan. Lehden Dohassa elokuussa haastattelemat vierastyöläiset kertoivat, että heidän on ollut pakko tehdä jopa kymmentuntisia päiviä 42 asteen helteessä.

Eräs bangladeshilainen työläinen kertoi, että he saavat yhden puolen tunnin tauon kahdeksantuntisen työpäivän aikana.

Toiset haastatelluista työläisistä kertoivat, että työnantaja ei ole antanut heille qatarilaista sairausvakuutuskorttia eikä ole päästänyt sairastuneita lääkärinhoitoon.

Vaarallista syksylläkin

Guardianin selvityksessä on käytetty kuumuuden elimistölle aiheuttamaa rasitusta mittaavaa WBGT-indeksiä Qatarissa vuosilta 2008–2017. Kyseessä on myös Suomessa työsuojelukäytössä oleva mittari, joka ottaa ilman lämpötilan lisäksi huomioon ilman kosteuden, tuulen ja auringon säteilyn vaikutuksen.

Kun WBGT-lukema nousee yli 28 asteen, sen keholle aiheuttama lämpörasitus on vaarallinen.

Guardianin mukaan analyysi osoittaa, että Qatarin kesäkaudeksi asettamat rajoitukset eivät olisi riittäviä, vaikka niitä noudatettaisiinkin.

Esimerkiksi kesäkuun alkupuolella, jolloin rajoitukset eivät vielä ole voimassa, ulkona työskentely olisi turvallista vain 15 minuuttia tunnissa klo 9–15 välillä, joinakin päivinä ei lainkaan.

Lehtikuva/-

Pahin on elokuu, jolloin klo 6–21 ulkona työskentely ei ole turvallista. Klo 9–12 se pitäisi olla kokonaan kiellettyä. Myös syyskuussa, jolloin viranomaisten rajoitukset ovat jo päättyneet, ulkona työskentely on hyvin vaarallista.

Guardian huomauttaa, että WBGT ei edes ota huomioon työskentelyn aiheuttaa lisärasitusta. Rakennustyö on kansainvälisissä normeissa luokiteltu vähintään kohtuullisen rasittavaksi.

Valtavat rakennusurakat

Qatarissa on suurten urheilutapahtumien vuoksi jo pitkään ollut meneillään valtavat rakennustyöt, joihin kuuluu stadionien lisäksi muita julkisia rakennuksia, hotelleja, teitä ja muuta infrastruktuuria.

Yleisurheilun MM-kisat tapahtuvat vain yhdellä stadionilla, mutta kolmen vuoden päästä pidettäviä jalkapallon MM-kisoja varten rakennetaan useita stadioneja.

Vierastyöläisten määrä on noussut peräti 1,9 miljoonaan. Varsinaisia Qatarin kansalaisia on maassa vain runsaat 300 000.

Eniten siirtotyöläisiä on Nepalista, Intiasta, Bangladeshista ja Pakistanista.

Rakennustyöläisiin verrattuna toisella lailla haavoittuvassa asemassa ovat vierastyöläisiksi tulleet kehitysmaiden naiset, joista monet toimivat kotiapulaisina isäntäperheensä mielivallan alaisina.