Lehtikuva/Ho

Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimman miehen surmaamisen lennokki-iskulla pelätään johtavan Lähi-idän tulenaran tilanteen huomattavaan kiristymiseen.

Yhdysvaltain demokraattien presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Bernie Sanders tuomitsi tuoreeltaan presidentti Donald Trumpin päätöksen surmata iranilaiskenraali Qassem Suleimani ilmaiskulla.

Suleimani surmattiin varhain perjantaiaamuna (Suomen ja Irakin aikaa, torstai-iltana Yhdysvaltain aikaa) Bagdadin lentokentän lähellä Yhdysvaltain miehittämättömästä lennokista ammutuilla ohjuksilla.

Sanders sanoi, että ”Trump lupasi lopettaa loputtomat sodat, mutta tämä teko vie meidät uuteen sotaan johtavalle polulle”.

Sanders: ”Trump lupasi lopettaa loputtomat sodat”.

Kenraali Suleimani johti Iranin vallankumouskaartin Quds-eliittijoukkoja, ja häntä on pidetty Iranin toiseksi vaikutusvaltaisimpana henkilönä heti uskonnollisen johtajan ajatolla Ali Khamenein jälkeen, vaikutusvaltaisempana kuin presidentti Hassan Rouhani.

Bernie Sandersin mukaan Suleimanin murha johtaa tilanteen eskaloitumiseen ja vie Yhdysvallat lähemmäksi uutta tuhoisaa sotaa Lähi-idässä, mikä voi maksaa lukemattomia ihmishenkiä ja tuhansia miljardeja dollareita.

ILMOITUS

Sanders muistutti vastustaneensa talvella 2002–2003 presidentti George W. Bushin hyökkäyssuunnitelmia Irakiin. Nykyisin senaattorina toimiva Sanders oli tuolloin edustajainhuoneen jäsen.

Sanders kertoi pelänneensä hyökkäyksen johtavan epävakauden lisääntymiseen Irakissa ja alueella. ”Nyt 17 vuotta myöhemmin tämä pelko on valitettavasti osoittautunut todeksi”, Sanders sanoi

Eskaloi tilannetta

Myös demokraattien ehdokkuutta tavoitteleva Elizabeth Warren sanoi Trumpin päätöstä ”vastuuttomaksi”, vaikka Suleimani Warrenin mukaan olikin ”paha tyyppi”.

Warrenin mukaan Trumpin päätös eskaloi tilannetta ja lisää uusien surmien ja uuden Lähi-idän konfliktin todennäköisyyttä.

Yhdysvaltain lennokki-iskussa kuoli kaikkiaan viisi ihmistä, Suleimanin lisäksi muun muassa irakilaisen PMU-kaartin kakkosmies Abu Mahdi al-Muhandis.

Demokraattisenaattori Chris Murphy twiittasi, että ”yksi syy minkä takia emme yleensä murhaa ulkomaisia poliittisia toimihenkilöitä on se, että uskomme tällaisten toimien aiheuttavan lisää, ei vähemmän, amerikkalaisten tappamista”.

Kuin sodanjulistus

Win Without War -järjestön Stephen Miles sanoi Trumpin vieneen Yhdysvallat sodan kynnykselle Irania vastaan.

”Sota Irania vastaan olisi tuhoisa ja täysin tarpeeton. Sotilasjohtajat ja diplomaatit ovat varoittaneet, että se maksaisi veressä ja rahassa enemmän kuin Irakin ja Afganistanin sodat yhteensä”, sanoi Miles.

Monet, kuten demokraattisenaattori Jeff Merkley huomauttivat, että Trumpin käsky on rinnastettavissa sodanjulistukseen, mutta perustuslain mukaan sodanjulistuksesta voi päättää vain kongressi.

Yhdysvaltain kongressi on parhaillaan joulutauolla. Valkoinen talo perusteli iskupäätöstä sillä, että se on terrorisminvastaiseen liittyvä itsepuolustuksellinen toimi.