Lehtikuva/Roni Rekomaa

Vasemmistoliiton kansanedustajat Johannes Yrttiaho ja Markus Mustajärvi ovat huolissaan HX-hankkeen ilmastovaikutuksista.

Hornet-kalusto on määrä korvata 64 uudella monitoimihävittäjällä.

– HX-hanke on ilmaston kannalta erittäin haitallinen. Hävittäjät kuormittavat ilmastoa muihin kalustotyyppeihin nähden kohtuuttoman raskaasti, kansanedustajat toteavat.

Sotilastoiminta aiheuttaa kuusi prosenttia maailman kasvihuonekaasupäästöistä Scientists for Global Responsibility -järjestön laskelmien mukaan. HX-hankkeessa vahvoilla olevan amerikkalaisen F-35-hävittäjän ilmastopäästöjen on arvioitu olevan yhden tehtävän osalta 28 hiilidioksiditonnia.

Kaikkialla vaaditaan ilmastotalkoita, mutta sotilastoiminnan aiheuttamista päästöistä ei edes keskustella.

– Kaikkialla vaaditaan ilmastotalkoita, mutta sotilastoiminnan aiheuttamista päästöistä ei edes keskustella, Mustajärvi ja Yrttiaho hämmästelevät. He ovat jättäneet HX-hankkeen ilmastovaikutuksista kirjallisen kysymyksen puolustusministeri Antti Kaikkoselle.

Päästöjä alas kehittämällä puolustuskykyä

Suomen puolustusvoimien energia- ja ilmasto-ohjelman mukaan puolustusvoimien hiilidioksidipäästöt olivat 277 000 tonnia vuonna 2017. Tästä sotilasilmailun osuus oli 52 prosenttia.

ILMOITUS

Keskivertosuomalaisen koko vuoden hiilidioksidipäästöt ovat 10,3 tonnia. F-35 hävittäjän yhden tehtävälennon aiheuttamat päästöt ovat siten 2,7-kertaiset.

– HX-hanke tarkoittaa entistä ankarampia ilmastotoimia muualla yhteiskunnassa, Yrttiaho huomauttaa.

– Voitaisiinko päästöjä vähentää siirtämällä puolustuskyvyn kehittämisen painopiste ilmavoimista muihin aselajeihin, Mustajärvi ja Yrttiaho kysyvät puolustusministeriltä.

Uudelleenarvioinnin puolesta puhuvat paitsi ilmasto- myös taloudelliset ja turvallisuuspoliittiset tekijät.

HX-hankkeen hinta-arvio on tällä hetkellä 10 miljardia euroa. Elinkaarikustannukset ovat kaksinkertaiset hankintahintaan nähden. Mustajärven ja Yrittiahon mukaan monitoimihävittäjät eivät tehokkaasti sovellu Suomen puolustukseen. Ne eivät esimerkiksi kykene tehokkaasti torjumaan miehittämättömiä lennokkeja tai risteily- ja ballistisia ohjuksia.

– Vaihtoehtoja monitoimihävittäjien hankinnalle ei ole riittävästi arvioitu myöskään voimakkaasti muuttuvia tulevaisuuden sodankäynnin uhkia vasten, Mustajärvi ja Yrttiaho toteavat.