Lehtikuva/Bandar Al-Jaloud

Arkistosarjassa julkaisemme yhden ulkomaan jutun kuluneen vuoden jokaiselta kuukaudelta. Tämä juttu julkaistu 18.3.2019. Iskuryhmä on New York Timesin mukaan ollut mukana myös toisinajattelijoiden sieppauksissa sekä naisaktivistien pidätyksissä ja kidutuksissa.

Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman käynnisti jo toissa vuonna salaisen kampanjan kilpailijoiden ja toisinajattelijoiden tarkkailemiseksi, kidnappaamiseksi, pidättämiseksi ja kiduttamiseksi, kertoi sanomalehti New York Times (NYT) sunnuntaina.

Tehtävä annettiin ryhmälle, jota Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset kutsuvat nimellä Saudi Rapid Intervention Group. Ainakin osa tästä ryhmästä osallistui toimittaja Jamal Khashoggin murhaan Istanbulissa viime lokakuussa.

Kaikkiaan ryhmä on New York Timesin mukaan tehnyt vähintään toistakymmentä operaatiota. Lehti perustaa artikkelinsa Yhdysvaltain tiedusteluviranomaisilta ja eräiltä saudiarabialaisilta nimettöminä saatuihin tietoihin.

Kuningas on mahdollisesti rajoittanut kruununprinssin valtuuksia.

Saudi-Arabia on ennenkin vainonnut ulkomailla olevia toisinajattelijoitaan, mutta NYT:n mukaan tämä lisääntyi jyrkästi sen jälkeen kun Mohammed bin Salman oli kesäkuussa 2017 nimitetty kruununprinssiksi.

Kruununprinssi alkoi nopeasti vahvistaa valtaansa, ja syrjäytti muun muassa tiedustelupalveluja valvoneen prinssi Mohammed bin Nayefin. Näin hän sai tiedusteluelimet peukalonsa alle. Tämän jälkeen turvallisuuspalvelut ovat pidättäneet kymmeniä uhaksi koettuja uskonoppineita, intellektuelleja ja aktivisteja sekä henkilöitä, jotka ovat tviitanneet arvostelevia tai sarkastisia kommentteja hallituksesta.

ILMOITUS

Ryhmän johtajat syntipukeiksi

Kruununprinssin erikoisryhmän johtoon nimitettiin NYT:n mukaan Saud al-Qahtani, kakkosmieheksi Maher Abdulaziz Mutreb ja operatiiviseen johtoon lisäksi Thaar Ghaleb al-Harbi.

Saudi-Arabian virallisen kannan mukaan kruununprinssillä ei ollut mitään tekemistä Khashoggin murhan kanssa. Kun Saudi-Arabia joutui myöntämään surman tapahtuneen, se syytti alempia tekijöitä omavaltaisesta toiminnasta.

Mutreb ja al-Harbi ovat NYT:n mukaan Riadissa pidätettyinä Khashoggin murhan takia. Saudi-Arabia ei ole virallisesti kertonut pidätettyjen nimiä, mutta heitä kerrotaan olevan yksitoista. Viidelle haetaan kuolemantuomiota.

CIA arvioi marraskuussa, että kruununprinssi Mohammed bin Salman olisi määrännyt Khashoggin murhattavaksi. New York Timesin mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalveluilla ei vaikuta olevan sitovia todisteita kruununprinssiä vastaan, mutta ne ovat löytäneet tietyn toimintamallin aikaisempien tapausten perusteella.

Kruununprinssin iskuryhmä on liitetty useisiin korkean profiilin saudien sieppauksiin ulkomailta.

Ritz-Carltonin pidätetyt

NYT:n tietojen mukaan monia kruununprinssin valtakauden ensimmäisinä kuukausina pidätettyjä pidettiin ensin salaisissa paikoissa, kunnes heidät marraskuussa 2017 siirrettiin Riadin Ritz-Carlton-hotelliin, jonne oli jo suljettu joukko arvohenkilöitä korruption vastaisen kampanjan nimissä.

NYT:n mukaan al-Qahtani ja Mutreb olivat hotellissa mukana painostamassa sinne suljettuja. Monet suostuivatkin luopumaan omaisuudestaan. Useat pidätetyistä joutuivat fyysisen pahoinpitelyn kohteeksi ja yksi kuoli vankeudessa.

Naisaktivisteja kidutettiin

NYT:n mukaan kruununprinssin iskuryhmä oli mukana myös pidättämässä joukkoa naisaktiiveja, jotka pidätettiin viime vuoden kevään ja kesän aikana. He olivat vaatineet naisten ajokiellon kumoamista.

Naiset eivät aluksi joutuneet vankilaan, vaan he olivat epävirallisesti pidätettyinä Jeddassa sijaitsevassa palatsissa.

Naiset suljettiin kukin yksinään pieneen huoneeseen, jonka ikkunat peitettiin. Sieltä heitä vietiin alakertaan kuulusteltavaksi, mihin liittyi hakkaamista, sähköshokkeja, vesikidutusta sekä raiskaus- ja tappouhkauksia.

Yksi pidätetyistä, Eman al-Nafjan, yritti itsemurhaa.

Myöhemmin naiset siirrettiin jeddalaiseen vankilaan, jossa fyysinen pahoinpitely loppui ja sukulaiset saivat tavata heitä. Naisten oikeudenkäynti alkoi viime viikolla, mutta julkisuuteen ei ole kerrottu, mistä heitä syytetään.

Rajoja kruununprinssille?

Brittilehti Guardian kertoi maanantaina arveluista, joiden mukaan kuningas Salman olisi mahdollisesti rajoittanut kruununprinssi Mohammed bin Salmanin valtuuksia.

Lehden saamien tietojen mukaan kruununprinssiä ei ole pariin viikkoon nähty julkisuudessa. Hän ei ole osallistunut kahteen edelliseen, kuninkaan johtamaan hallituksen viikkokokoukseen. Hän ei ole myöskään ollut mukana useissa diplomaattisissa tapaamisissa, kuten Venäjän ulkoministerin Sergei Lavrovin vierailulla viime viikolla.

Edelleen Guardian kertoo lähteisiinsä viitaten, että kuningas olisi asettanut läheisen neuvonantajansa Musaed al-Aibanin päällystakiksi valvomaan kruununprinssin ulkomaille tekemiä sijoituspäätöksiä.

Khashoggin murhan jälkeen on ollut paljon spekulointia sillä, aikooko kuningas rajoittaa kruununprinssin toimintaa, koska murhan on katsottu aiheuttaneen paljon vahinkoa Saudi-Arabian maineelle.