IPS/Irfan Ahmed

Intiasta lähdetään eniten; suosikkikohde on Yhdysvallat.

Tänä vuonna siirtolaisia arvioidaan olevan 270 miljoonaa, ja suosikkikohdemaa on Yhdysvallat, jossa heitä elää lähes 51 miljoonaa. Koko maailman väestöstä siirtolaisia on 3,5 prosenttia, kertoo YK:n siirtolaisuusjärjestön IOM:n tuore raportti Global Migration Report 2020.

Siirtolaisten suhteelliseen määrään nähden on ehkä hiukan liioiteltua puhua ihmiskuntaa koettelevasta massailmiöstä, vaikka heidän suhteellinen osuutensa onkin noussut 0,1 prosenttia IOM:n edellisen, kaksi vuotta sitten julkaistun raportin jälkeen.

Raportin mukaan siirtolaisista 141 miljoonaa eli yli puolet elää Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa, 52 prosenttia on miehiä ja kaksi kolmasosaa eli noin 164 miljoonaa on muuttanut työn toivossa.

Syyria on myös eniten pakolaisia tuottava maa maailmassa.

Miljardeja rahalähetyksinä

Intia on kansainvälisten siirtolaisten lähtömaista suurin, 17,5 miljoonaa intialaista elää ulkomailla. Meksiko on 11,8 miljoonalla maasta lähteneellä toiseksi suurin ja Kiina 10,7 miljoonallaan kolmas.

Korkean tulotason maissa siirtotyöläisten lukumäärä laski aavistuksen, 112,3 miljoonasta 111,2 miljoonaan. Keskitason maat puolestaan kokivat suurimman nousun, 17,5 miljoonasta 30,5 miljoonaan.

ILMOITUS

Vuonna 2018 kansainväliset rahalähetykset kasvoivat 620 miljardiin euroon. Eniten niistä hyötyivät Intia (71 miljardia), Kiina (60 miljardia), Meksiko (32 miljardia) ja Filippiinit (31 miljardia). Eniten rahaa lähetettiin Yhdysvalloista (61 miljardia euroa), toiseksi eniten Arabiemiraateista (40 miljardia) ja kolmanneksi Saudi-Arabiasta (32 miljardia).

Afrikassa, Aasiassa ja Euroopassa useimmat kansainvälisistä siirtolaisista pysyttelevät syntymäseutujensa lähettyvillä, toisin kuin enemmistö Latinalaisen Amerikan, Karibian ja Pohjois-Amerikan siirtolaisista.

Suurin määrä väliaikaisia siirtotyöläisiä löytyy Persianlahden valtioista, joista Arabiemiraatit ovat omassa sarjassaan: siirtolaiset muodostavat lähes 90 prosenttia valtion väestöstä.

Väkivallan seurauksia

Väkivaltaiset konfliktit Keski-Afrikan tasavallassa, Kongon demokraattisessa tasavallassa, Myanmarissa, Etelä-Sudanissa, Syyriassa ja Jemenissä ovat johtaneet viimeisen kahden vuoden aikana massiiviseen maansisäiseen siirtolaisuuteen. Vuoden 2018 lopussa kodeistaan pakenemaan joutuneita oli yhteensä 41,3 miljoonaa, mikä on suurin määrä sitten seurannan aloittamisen 1998.

Syyria on myös eniten pakolaisia tuottava maa maailmassa: reilusti yli kuusi miljoonaa. Kakkonen eli Afganistan jää kauas taakse kahdella ja puolella miljoonallaan. Kaikkiaan pakolaisia oli vajaa 26 miljoonaa.

Vuoden 2018 lopussa maansisäisten pakkosiirtolaisten joukkoon liittyi äkisti 3,8 miljoonaa uutta ihmistä, kun Filippiinejä rusikoinut taifuuni Mangkhut ajoi heidät kodeistaan. Se oli maailmanennätys lajissaan.

Englanninkielinen versio