Harva pysähtyy miettimään, mistä joulun erilaiset perinteet ovat meille tulleet. Kun jokin asia on toistunut riittävän usein, hahmottuu se kansallisessa kontekstissä ”suomalaiseksi perinteeksi”, jota on vaalittava ja suojeltava ulkopuolisilta vaikutteilta.

Kirjailija-kuvittaja Carlos da Cruz on koonnut 24 jouluun liittyvää asiaa uuteen kuvakirjaansa. 24 päivää jouluun kertoo, miten ja mistä joulukuusi, piparkakkutalo ja monet muut tutut asiat ovat liittyneet joulunvieton perinnekirjoon.

Tonttu – tarua ja totta on Heikki Sauren hauska ja kunnianhimoinen tietokirja tontuista, niiden historiasta ja ehkä tulevaisuudestakin.

Tontut ovat olleet osa suomalaisten arkea, niiden on uskottu asustelevan ihmisten kanssa yhdessä haltijoiden ja muiden maahisten kanssa kauan ennen kristinuskon tuloa. Tontut auttoivat talon töissä, mutta niitä piti kohdella hyvin, ettei tullut vastoinkäymisiä.

Joulutarustoon punalakkiset tontut ilmestyvät 1800-luvun lopulla. Saure ehdottaa, että otamme käyttöön ekotontun, joka ryhtyy parantamaan ilmastonmuutoksen uhkaamaa maailmaa. Tähän tonttuun minäkin haluan uskoa!

Carlos da Cruz: 24 päivää jouluun. Suomentanut Ari Jaatinen. Kustantamo S&S 2019.Heikki Saure: Tonttu – Tarua ja totta. SKS 2019.