Vegaanin herkkupöytään saa loihdittua kaikki perinteiset joululeivonnaiset, ja paljon saa kaupasta valmiinakin. Wiener Nougat ja vihreät kuulat, monet piparit ja lehtitaikinaleivonnaiset eivät sisällä eläinkunnan tuotteita. Meidän joulupöydässämme täytyy olla Bertta-mummun perinteistä piimäkakkua. Piimä vaihtui soijajugurtiksi.
Piimätön maustekakku
4 dl vehnäjauhoja
2 dl spelttijauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia ja kardemummaa
1 tl neilikkaa, ripaus suolaa
2 dl rusinoita
1,5 dl hienoa sokeria
2 dl tummaa siirappia
2 dl rypsiöljyä
3 dl soijajugurttia
Voitele kuivakakkuvuoka margariinilla ja jauhota kevyesti spelttijauhoilla. Sekoita kuivat aineet kulhossa. Mittaa loput aineet kulhoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja kypsennä ritilän päällä uunin alimmalla tasolla 175 asteessa noin tunti. Anna jäähtyä hetki, ennen kuin kumoat kakun vuoasta vadille.
Vadelmajuustokakku
Pohja:
200 g digestivekeksejä
100 g kasvimargariinia
0,5 dl sokeria
Täyte:
5 dl Alpron Go On maustamatonta soijarahkaa
2 prk kauratuorejuustoa
0,5 dl maissitärkkelystä
1,5 dl sokeria
1 limen mehu ja hienoksi raastettu kuori
1 rkl vaniljasokeria
3 dl pakastevadelmia + 2 dl koristeluun
Murskaa keksit, sulata margariini ja sekoita ne sokerin kanssa. Painele muruseos irtopohjavuoan pohjalle. Sekoita täytteen aineet keskenään ja kaada täyte vuokaan. Kypsennä 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin tunti. Anna juustokakun jäähtyä kokonaan ennen tarjoilua, mieluiten seuraavaan päivään. Koristele valmis kakku kokonaisilla vadelmilla. Kakkukynttilät sopivat mainiosti joulukakun koristeiksi.