Houman Taleghani, BMedia.fi

1300 ihmisen allekirjoittamassa adressissa vaaditaan, että Suomi vetää takaisin voimassa olevat asevientiluvat.

Turkin asevientilupien perumista vaativa adressiluovutettiin perjantaina 20.12. puolustusministerille, puolustusasiainvaliokunnalle, ulkoministerille ja ulkoasiainvaliokunnalle sekä presidentti Niinistölle.

– Adressi ottaa kantaa Suomen jo myöntämiin asevientilupiin Turkkiin. Suomen tulee purkaa asevientiluvat ja samalla näyttää myös mallia muille Euroopan maille, sanoo Lotta Laaksonen. Hän kuuluu Rojavan ystävät Turku -ryhmään, joka luovutti adressin.

Suomella on edelleen 21 asevientilupaa voimassa, ja jos näitä ei pureta, Suomi tulee hyödyntämään taloudellisesti Turkin etnisestä puhdistuksesta Rojavassa.

Peli on likainen, eikä Suomen tulee millään tasolla siihen osallistua

Adressi kiinnittää huomioon Suomen rooliin asemyyjänä Turkkiin.

– Näin Suomikin on epäsuorasti osa tätä sotaa hyötyen siitä taloudellisesti, Laaksonen sanoo.

ILMOITUS

Uhka Euroopan turvallisuudelle

Laaksonen korostaa, että Eurooppa ei saa sallia Turkin hyökkäyksiä, sillä ne ovat todellinen uhka Euroopan turvallisuudelle.

– Turkin ja NATOn toimet vaarantavat välillisesti ISIS-jäsenten säilössä pysymistä, kun infrastruktuuria, logistiikkaa ja paikallistaloutta heikennetään. Kenen intressejä tämä palvelee?”, Laaksonen kysyy.

Turkin motiivit Rojavan alueen hyökkäyksissä ovat erittäin kyseenalaiset. Turkki hyökkää ISISin kukistanutta kansaa kohtaan ja heikentää sen mahdollisuuksia pitää vankina 82000 vaarallista henkilöä.

– Peli on likainen, eikä Suomen tulee millään tasolla siihen osallistua, Laaksonen sanoo.

ISIS-vankileirjärjestelmä uhattuna

Al-Holin leiri, jossa suomalaisnaisetkin lapsineen ovat, sijaitsee Rojavan alueella. Leirillä elää erittäin haastavissa olosuhteissa 70000 vankia, jotka ovat lähinnä ISIS-taistelijoiden perheenjäseniä. Salaisissa sijainneissa on myös kaksi vankilaa, joissa on yhteensä 12000 vaarallista ISIS-sotilasta.

Rojavan Pohjois-Syyrian alueen organisoidut itsepuolustusjoukot SDF kukisti ISISin Yhdysvaltojen ilmavoimien avun kanssa. Eurooppa käänsi kuitenkin kasvonsa, kun syksyllä Yhdysvallat ilmoitti vetäytyvänsä Pohjois- Syyriasta ja antaen näin tilaa Turkin hyökkäyssodalle Rojavan alueella. NATO sallii ja näin myös tukee Turkin hyökkäyksiä Rojavaan.

Laaksonen muistuttaa, että koko ISIS-vankileirijärjestelmä on uhan alla. Vankeja on jo päässyt karkuun. Hän viittaa Ylen ulkomaantoimittaja Antti Kurosen raporttiin ISIS-vankilasta, jossa hän toteaa: “Jos nämä ihmiset pääsisivät pakenemaan, olisi se uuden kalifaatin alku”.

Humanitäärinen kriisi uhkaa

Rojavan aluetta uhkaa humanitäärinen kriisi.

– Siellä toimi tällä hetkellä avustusjärjestönä vain Kurdien Punainen Puolikuu sekä pari muuta pientä järjestöä, avun tarve on todellinen. Ruoan, veden ja sähkön jakelussa on ongelmia. Sairaanhoidossa ei ole tarpeeksi henkilökuntaa. Turkki tuhoaa paikallista infrastruktuuria, ja siirtää myös pakolaisia Turkin alueelta sen miehittämälle alueelle Rojavassa, Laaksonen luettelee.