Lehtikuva/Juha Sinisalo

Tukea tuen päälle, muistuttaa STTK:n pääekonomisti menneestä.

Työmarkkinoilla odotetaan edelleen vientiteollisuuden päänavausta. Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden neuvottelut venyivät jatko-ajalle. Niiden odotetaan vastaavan valtakunnansovittelijan sovintoesitykseen tänään perjantaina, mutta sovittelija Vuokko Piekkala on valmis antamaan tarvittaessa enemmänkin lisäaikaa.

Taustaa palkkaneuvotteluille antoi perjantaina Tilastokeskus. Yrityksillä menee nyt loistavasti. Yrityssektorin voittoaste vuoden 2019 kolmannella neljänneksellä oli 33,6 prosenttia. Yritysten voitot ovat olleet tällä vuosikymmenellä vain yhdellä neljänneksellä tätä korkeammat, vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä.

Yritysten investointiaste puolestaan on laskenut useita vuosia ja oli nyt 25,9 prosenttia.

STTK:n pääekonomisti Patrizio Lainà muistutti viime kuussa, että yrityksiä on tuettu avokätisesti koko vuosikymmen. ”Vuosikymmenen aikana yritykset ovat saaneet hyötyjä yhteensä peräti 22 miljardia euroa, jotka ne ovat osanneet myös ulosmitata voittojen muodossa”, hän kirjoitti.

Yritykset ovat hyötyneet ainakin yhteisöveron alennuksesta, Kela-maksun poistosta, kilpailukykysopimuksen tuomasta työajan pidennyksestä ja sosiaalivakuutusmaksujen alennuksista.

ILMOITUS

Yhteisöveroa laskettiin tällä vuosikymmenellä kuusi prosenttiyksikköä. Lainàn laskelman mukaan se parantaa yritysten tulosta 1,2 miljardia euroa vuodessa.

Työnantajien Kela-maksu poistettiin vuonna 2010. Yksityiset työnantajat hyötyvät tästä 695 miljoonaa euroa eli noin 0,7 miljardia euroa vuodessa.

Kilpailukykysopimuksen tuomat alennukset työnantajien sosiaalivakuutusmaksuihin tuovat yrityksillö 1,7 miljardin euron hyödyn tänä vuonna.

24 tunnin palkattoman vuosityöajan kustannusvaikutukseksi työnantajat laskevat 1,4 prosenttia palkkasummasta. Tämä tarkoittaa noin miljardin euron hyötyä vuodessa yrityksille.

”Työnantajat hyötyvät ainoastaan tänä vuonna 4,6 miljardia euroa. On hyvä muistaa, että tämä hyöty on pohjalla lähdettäessä kohti 2020-lukua”, Lainà kirjoitti STTK:n blogissa.

Samaan aikaan palkansaajien reaaliansiot ovat polkeneet paikallaan koko vuosikymmenen.