Lehtikuva/Vesa Moilanen

Aktiivimallin kumoamiselle viimeinen sinetti tänään.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson pitää ymmärrettävänä, että alkuviikon al-Hol-välikysymyskeskustelu sai paljon huomiota julkisuudessa, mutta kummeksuu, että budjetin loppukäsittely ei saa samanlaista huomiota. Vuodenvaihteessa voimaan tuleva Marinin hallituksen budjetti tarkoittaa konkreettisia parannuksia satojen tuhansien ihmisten elämään, hän kirjoittaa.

”Hallituksen budjetti pitää sisällään muun muassa 350 miljoonan euron panostukset koulutukseen kaikilla koulutusasteilla, kokopäiväisen varhaiskasvatusoikeuden palauttamisen kaikille lapsille, lisärahoitusta lähisuhdeväkivallan ehkäisyyn, korotuksia 600 000 pientä eläkettä saavan eläkkeisiin ja historiallisen suuret panostukset luonnonsuojeluun”, Andersson summaa.

Hänen mukaansa näiden päätösten kautta alkavat konkretisoitumaan ne lupaukset, jotka nykyinen hallitus on ihmisille antanut.

”Hallituksen onnistumista tullaan mittaamaan nimenomaan sillä, saammeko me aikaiseksi konkreettisia parannuksia suomalaisten arjessa.”

Myös aktiivimallin kumoaminen saa tänään viimeisen sinettinsä, kun tasavallan presidentti vahvistaa kumoamista koskevan lain.

ILMOITUS

Anderssonin mukaan aktiivimallia ei olisi saatu kumoon ilman suurta julkista huomiota ja allekirjoitusten määrää, jonka kumoamista vaativa kansalaisaloite sai pian tasan kaksi vuotta sitten.

”Seurasin silloin joululomalta, kuinka allekirjoitusten määrä päivä päivältä vain kasvoi, ja pian olimme jo Helsingin Senaatintorilla tuhansien mieltä osoittavien ihmisten kanssa vaatimassa aktiivimallista luopumista.”

”Olen todella iloinen, että saan olla mukana huolehtimassa, että epäoikeudenmukainen aktiivimalli jää historiaan. Sen purkaminen oli yksi monista konkreettisista lupauksista, jonka vasemmistoliitto vaaleissa antoi. Ja me pidämme kiinni siitä, mitä olemme luvanneet.”