Lehtikuva/Roni Rekomaa

Ovatko olemassa olevat lait riittämättömiä turvaamaan työntekijöiden oikeudet ja yhdenvertaisuuden tilanteissa, joissa työnantajan pyrkii yksipuolisesti alentamaan työntekijöiden palkkoja työehtosopimusta vaihtamalla?

Vasemmistoliiton kansanedustajat Jari Myllykoski, Juho Kautto, Matti Semi ja Johannes Yrttiaho sekä SDP:n kansaedustajat Katja Taimela ja Raimo Piirainen vetoavat hallitukseen työehtoshoppailun estämiseksi lopullisesti. Kansanedustajat ovat tehneet kirjallisen kysymyksen siitä, ovatko olemassa olevat lait riittämättömiä tilanteissa, joissa työntekijä törmää vakituisessa työssään ja muuttumattomissa työtehtävissä työnantajan yksipuoliseen tavoitteeseen alentaa palkkoja työehtosopimusta vaihtamalla.

Tänä syksynä työehtosopimusshoppailuun ovat pyrkineet muun muassa Posti ja Arkea. Kysymyksen allekirjoittajien mukaan nämä tapahtumat eivät ole olleet poikkeuksellisia.

– Työnantajan ratkaisuina liiketoiminnan talouden tasapainottamiseksi näyttävät olevan yhä useammin työntekijöiden työehtojen polkeminen ja palkanalennukset työehtosopimusshoppailua välineenä käyttäen. Tämä on mahdollista millä vain alalla ja missä vain työpaikassa, jos sallimme sen, kysymyksen allekirjoittajat sanovat.

Ammattiyhdistysliikkeen toiminta onnistui torjumaan työnantajien työehtosopimusshoppailun tänä syksynä. Ei ole kuitenkaan syytä olettaa, että yritysten tavoitteet vaihtaa työehtosopimus halvempaan päättyisi tähän.

”Työehdoilla kikkailu ei ole yritykselle terve tapa kilpailla markkinoilla. Tämä johtaa pahimmillaan siihen, että yrityksiä pidetään keinotekoisesti hengissä. Lopullinen lasku työehtojen polkemisesta jää veronmaksajan maksettavaksi erilaisina sosiaalietuuksina, kun työstä saatava palkka ei riitä elämiseen”, kysymyksessä todetaan.

– Emme voi moraalisesti hyväksyä sellaista laillista menettelyä, joka sisältää samaa työtä tekevien eriarvoistavan kohtelun. On kysyttävä ovatko olemassa olevat lait riittämättömiä turvaamaan työntekijöiden oikeudet ja yhdenvertaisuuden tilanteissa, joissa työnantajan pyrkii yksipuolisesti alentamaan työntekijöiden palkkoja työehtosopimusta vaihtamalla, sanovat kirjallisen kysymyksen allekirjoittaneet ja pyytävät hallitukselta toimia työehtosopimusshoppailun lopettamiseksi.