Lehtikuva/Heikki Saukkomaa

Ulkoministeri on piiloutunut virkamiesten selän taakse henkilökohtaisen vastuunsa välttämiseksi, syytti oppositiojohtaja välikysymyskeskustelussa.

Al-Holin leiriä koskevan välikysymyksen ensimmäisenä allekirjoittanut perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho esitti epäluottamuslausetta ulkoministeri Pekka Haavistolle.

”Haavisto ei ole antanut eduskunnalle totuudenmukaista tai riittävää tietoa toiminnastaan al-Holin leirillä olevien henkilöiden Suomeen palautukseen liittyviä suunnitelmia koskien”, on perussuomalaisten epäluottamuksen syy.

Halla-ahon mukaan Haavisto on pyrkinyt toimimaan salassa paitsi julkisuudelta myös eduskunnalta, jonka luottamusta hallituksen tulee nauttia. Hän syytti Haaviston myös pyrkineen painostamaan virkamiehiä tekemään al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten palauttamista koskevat päätökset ja ”henkilökohtaisen vastuunsa välttämiseksi” piiloutuneen virkamiesten selän taakse.

– Tämän osoittaa jo se, että monet muut maat, mukaan lukien muut Pohjoismaat, ovat tehneet poliittisen ja julkisen päätöksen olla auttamatta aikuisia Isisin kannattajia palaamaan. Ulkoministeri Haavisto on antanut ymmärtää, että hallitus ei voisi tehdä sellaista poliittista päätöstä, joka sivuuttaisi perustuslain ja kansainvälisten sopimusten asettamat toimintavaatimukset. Kuitenkin myös muilla Pohjoismailla on perustuslaki, ja ne ovat tismalleen samojen kansainvälisten sopimusten osapuolia.

Haavistoa Halla-aho syytti myös eduskunnan harhauttamisesta.

ILMOITUS

– Tätä salailua ja harhaanjohtamista ei voida perustella operatiivisilla seikoilla tai henkilöstön tai leirillä olevien turvallisuudella. Pikemminkin sillä on haluttu välttää poliittisen vastuun kantaminen päätöksistä. Jopa osa hallituspuolueista näyttää olleen tietämättömiä ulkoministerin suunnitelmista.

”Suomi ei voi olla turvasatama”

Leireillä olevista suomalaisista Halla-aho sanoi, että äidit ovat uhka lastensa turvallisuudelle ja hyvinvoinnille, mutta lastenkaan muodostamaa uhkaa ei pidä väheksyä.

– Lapset ovat altistuneet vuosia kestävälle aivopesulle, ja Isisin tiedetään käyttäneen pieniäkin lapsia teloitusten ja muiden rikosten tekemiseen. Osa leirillä olevista lapsista on tiettävästi täysi-ikäisiä tai lähellä täysi-ikäisyyttä, ja he ovat saattaneet osallistua taistelutoimintaan.

Halla-aho myönsi, että al-Holissa on pieni määrä suomalaisia ”suhteutettuna Suomessa jo nyt oleviin islamisteihin ja Isisin kannattajiin”. Hänen mukaansa asialla on kuitenkin suuri periaatteellinen merkitys

– Isis ei ole ensimmäinen eikä viimeinen kansainvälinen terroristijärjestö. Suomi ei voi viestittää olevansa turvasatama, josta voi lähteä ulkomaille tekemään silmittömiä rikoksia ja jonne voi muina miehinä ja naisina palata jäähdyttelemään, kun olot konfliktialueella käyvät epämukaviksi. Seurausten on oltava sellaisia, että jatkossa terroristien sympatisoijat pohtivat lähtemistä kahteen kertaan.