Jussi Joentausta

Vasemmistoliiton Honkasalo muistuttaa siitä, että ihmisoikeuksia ei jaeta huutoäänestyksellä.

Vasemmistoliiton kansanedustaja Veronika Honkasalo korostaa perus- ja ihmisoikeusvelvoitteiden sekä lapsen edun ensisijaisuutta. Honkasalo pitää tänään vasemmistoliiton ryhmäpuheenvuoron al-Holin suomalaisia koskevassa välikysymyskeskustelussa.

– Al-Holin suomalaisten kysymys on ennen kaikkea oikeudellinen, ei poliittinen, Honkasalo sanoo.

– Valtion ja viranomaisten on toimittava lain, perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaan. Tämä ei ole valintakysymys tai asia, josta voitaisiin poliittisin päätöksin poiketa. Huutoäänestykset eivät voi määritellä, keille ihmisoikeudet kuuluvat ja keille eivät, eivätkä ihmisoikeudet ole mielipidekysymys.

”Ihmismieli pystyy sanoinkuvaamattomaan julmuuteen.”

Mittasuhteiden tajua tarvitaan

Honkasalo perää kierroksilla käyvään keskusteluun al-Holin suomalaisten tilanteesta myös rehellisyyttä ja mittasuhteiden tajua.

– Näyttää selvältä, ettei ole mahdollista päättää esimerkiksi huostaanotosta ennen tuloa Suomeen. Myöskään kurdiviranomaiset eivät salli lasten erottamista äideistään. Siksi on mielekästä keskustella ratkaisuista, jotka tässä tilanteessa ovat mahdollisia, hän sanoo

ILMOITUS

– Asiat on laitettava myös mittasuhteisiin. Al-Holissa on noin kymmenen suomalaista naista. Emme tiedä, miten moni haluaa palata Suomeen. Enintään kymmenen tarkoin viranomaistemme tiedossa ja seurannassa olevaa naista eivät murenna suomalaisten turvallisuutta.

Satoja lapsia kuollut

YK:n tietojen mukaan al-Holin leirillä on vuoden aikana kuollut satoja lapsia. Honkasalo korostaa leirin vaarallisia olosuhteita.

– Talvi on saapunut Syyriaan. Majoitusolot al-Holissa ovat täysin riittämättömät siellä pidettäville pienille lapsille. Vasemmistoliitto ei hyväksy yhdenkään suomalaisen lapsen jättämistä tietoisesti kuolemanvaaraan talviselle vankileirille.

Honkasalo nostaa puheessaan esiin myös huolen tavasta, jolla al-Hol -kysymyksestä on keskusteltu julkisuudessa ja eduskunnassa.

– Ihmisiä epäinhimillistävän puheen on loputtava. Toisten ihmisyyden ja ihmisarvon kieltämällä on syyllistytty järkyttäviin hirmutekoihin ja vihollisina pidettyjen epäinhimilliseen kohteluun. Ihmismieli pystyy sanoinkuvaamattomaan julmuuteen silloin, kun toiselta riistetään ihmisyys.

Päätoimittaja Sirpa Puhakka

Hyvä lukija!

”Jokainen tilaus vahvistaa meitä tekemään parempaa journalismia, vaihtoehtoa valeuutisille ja humpuukille”, sanoo päätoimittaja Sirpa Puhakka.

Tilaa Kansan Uutiset ja edistät moniäänistä journalismia!