Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto

Eduskunta keskustelee välikysymyksestä alkaen kello 14.

Hallitus sai maanantai-iltana rivinsä suoraksi siitä, miten opposition al-Hol-välikysymykseen vastataan tänään iltapäivällä. Kymmenkohtaisen linjauksen ydin on se, että ”viranomaistoiminnan tavoite on turvata kaikissa tilanteissa lapsen etu” ja ”hallituksen lähtökohta on auttaa lapsia. Velvoitetta vapaaehtoisesti alueelle menneiden aikuisten avustamiseen ei ole”.

Isisin ”kalifaattiin” lähteneistä aikuisista linjauksessa ei sanota mitään. Käytännössä heitäkin voidaan kotiuttaa, jos lapsen edun toteuttaminen ei muuten ole mahdollista. Toimivaltainen viranomainen asiassa on ulkoministeriö ja ulkoministerin nimeämä erityisedustaja, joka johtaa viranomaistoimintaa ja siinä tehtävää viranomaisyhteistyötä sekä tekee kotiuttamisratkaisut Suomen lainsäädännön nojalla.

Hallitus ei ota kantaa yksittäisiin henkilöihin.

”Äitien kotiuttaminen mahdollista”

Hallituspuolueissa linjausta tulkittiin heti ristiriitaisesti.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson kiteytti sen niin, että ”lapset pitää kotiuttaa mahdollisimman pian, viranomaiset tekevät tapauskohtaisen harkinnan ja lasten etu ratkaisee”.

ILMOITUS

Hän tarkensi tämän tarkoittavan, että a-Holista voidaan kotiuttaa myös äitejä.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki totesi, että jos lapsen oikeuksien turvaaminen vaatii aikuisten auttamista, on lapsen etu ensisijainen.

”Yksikään Isis-äiti ei Suomeen”

Keskustan puheenjohtajan, valtiovarainministeri Katri Kulmunin mukaan ”lapsen etu on ensijainen. Velvoitetta aikuisten auttamiseen ei ole”.

Kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) on kuitenkin sitä mieltä, että yksikään Isis-äiti ei saavu Suomeen.

Hallituspuolueiden erilaiset linjaukset saivat oppositiosta kokoomuksen Saara-Sofia Sirénin kysymään tarkennusta.

Paavo Arhinmäki kiteytti tähän mennessä tapahtuneen aamulla:

Keskustelu välikysymyksestä alkaa eduskunnassa tänään tiistaina kello 14.