Jarmo Lintunen

Moni sanoo olevansa elämässään oman tiensä kulkija. Erikoislääkäri, kansanedustaja Veijo Puhjon (1948–2019) kohdalla tuo arvio osuu kohdalleen. Hän suunnisti elämässä omalla tyylillään. Puhjo oli originelli sanan hyvin myönteisessä mielessä. Häntä eivät ympärillä vellovat pintailmiöt heiluttaneet.

Vaatimattomuus ja vähäeleisyys eivät laimentaneet hänen suhdettaan politiikkaan ja yhteiskuntaan. Vasemmistolaisessa liikkeessä hän toimi 1970-luvun alkuvuosista lähtien erilaisissa tehtävissä. Epäselväksi ei jäänyt, että Veijo Puhjo oli sosiaalisesti oikeudenmukaisen Suomen puolesta, tavallisen suomalaisen puolella. Satakuntalaiset näkivät tämän ja valitsivat Puhjon neljä kertaa eduskuntaan vuodesta 1995 lähtien. Porin kaupunginvaltuustoon hänet oli valittu jo kymmenen vuotta aikaisemmin ja siinä tehtävässä hän jatkoi kirjaimellisesti loppuun asti. Voimien nopea hupeneminen esti osallistumisen valtuuston kokoukseen 9.12.2019 ja seuraavana päivänä elämän lanka katkesi.

Veijo Puhjo ei politiikassa ollut pintaliitäjä, vaan hyvin periaatteellinen ihminen. Tietenkin se johti myös yhteentörmäyksiin. Eri mieltä olleiden oli kuitenkin helppo ymmärtää häntä. Taktikoinnista tai helposta suosion keräämisestä ei ollut kysymys.

Viimeisessä keskustelussamme esillä oli tietotekniikka. Mieleeni tuli, oliko Veijo Puhjo aikaansa edellä pitäessään etäisyyttä viimeisiin hömpötyksiin? Klikkausmeininki ei ollut hänen lajinsa. Siitä on näyttö, että kansanedustaja Puhjo oli aikaansa edellä suhtautumisessa matkustamiseen. Hän pääsi Arkadian mäelle vähiten saastuttavilla kulkuneuvoilla jo silloin, kun se ei ollut ollenkaan muodikasta. Pilkkaajista välittämättä hän perusteli valintansa tavalla, joka tänään keräisi raikuvat aplodit.

Vaikka Veijo Puhjon yhteiskunnallinen ura oli poikkeuksellisen menestyksellinen ja pitkä, eduskunnan jälkeisinä vuosina hän itse pohti olleensa lääkärinä hyödyllisempi satakuntalaisille kuin poliitikkona. Lausunto on osa hänen vaatimattomuuttaan, joka oli aitoa, ei opeteltua.

Rauhallinen erikoislääkäri tuli tunnetuksi Satakunnan lapsiperheissä. Rauhallisuutta tarvittiin tyynnyteltäessä lasta, joka joutui pelottavan tuntuiseen operaatioon kitarisojensa tai nielurisojensa vuoksi. Tuossa työssä Veijo Puhjo hankki vankan luottamuksen niin lapsilta kuin heidän vanhemmiltaankin.

Suunnistus oli iso osa Veijo Puhjon elämää. Vaikka jalka ei noussut enää entiseen tahtiin, hän osallistui Jukolan Viesteihin, rastiviikoille ja yksittäisiin kilpailuihin viime vuosiin asti. Puhjon suunnistushistoria olisi oman opuksensa väärti. Porin länsilaidalla pitkään asuneena hänestä kasvoi jalkapalloseura Musan Salaman kannattaja.

Vasemmistolainen väki jää kaipaamaan Veijo Puhjoa. Hänen poismenonsa jätti vaikeasti paikattavan aukon. Kunnioitettava toveri on poissa.