Antti Yrjönen

Viime viikkojen poliittisen kuohunnan alle on Paavo Arhinmäen mukaan jäänyt se tosiasia, että hallitus parantaa tavallisten suomalaisten arkea.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki piti vasemmistoliiton ryhmäpuheen eduskunnan maanantaina käymässä keskustelussa tiedonannosta Sanna Marinin hallituksen ohjelmasta.

Arhinmäki muistutti, että parin viime viikon aikana on tehty päätökset perusturvan ja pienten eläkkeiden tasokorotuksista, aktiivimallin poistamisesta ja täysipäiväisen subjektiivisen päivähoito-oikeuden palauttamisesta.

– Nämä tavallisten ihmisten arkeen suoraan vaikuttavat asiat ovat jääneet yleisen poliittisen kuohunnan alle. Nämä asiat olivat myös vasemmistoliiton keskeisiä vaatimuksia jo hallitusta muodostettaessa touko-kesäkuussa, Arhinmäki sanoi.

Hallituksen työ on vasta alussa.

Ilmastotoimet oikeudenmukaisesti

Arhinmäki korosti, että hallituksen työ on vasta alussa. Paljon pitkälle tulevaisuuteen suuntaavia ja tavallisen suomalaisen arkea parantavia hankkeita on vasta alkamassa.

Arhinmäki nosti esiin esimerkiksi tavoitteen tehdä Suomesta hiilineutraali vuonna 2035 ja hiilinegatiivinen nopeasti sen jälkeen.

ILMOITUS

– Vaikka eilen päättynyt Madridin ilmastokokous oli pettymys, pitää ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi tehtävää työtä jatkaa entistä tarmokkaammin. Tämä pitää tehdä oikeudenmukaisen siirtymän kautta. Ilmastonmuutoksen kustannuksia ei saa sälyttää pienituloisten niskoille, vaan toimien tulee olla sosiaalisesti ja alueellisesti oikeudenmukaisia.

Isoja tulevaisuushankkeita

Arhinmäki nosti isoista tulevaisuushankkeista esille myös sosiaaliturvan ja perhevapaiden uudistamisen, maksuttoman toisen asteen koulutuksen ja oppivelvollisuuden laajentamisen sekä työllisyysasteen nostamisen.

– Oppivelvollisuuden laajentaminen on valtavan iso tulevaisuuspanostus, joka näkyy vuosikymmenien päähän. Kysymys on merkittävimmästä tasa-arvohankkeesta koulutusjärjestelmäämme sitten peruskoulu-uudistuksen, Arhinmäki sanoi.

– Työllisyysastetta nostettaessa oleellista on se, etteivät tämän hallituksen keinot ole keppiä ja piiskaa. Me haluamme auttaa, tukea ja kouluttaa ihmisiä, jotta työttömät löytäisivät entistä helpommin työtä.

– Kokoomuksen vaihtoehtobudjetissaan jälleen esittämät leikkaukset työttömyysturvaan ja toimeentulotukeen eivät ole todellisia ja kestäviä keinoja työllisyysasteen parantamiseksi, Arhinmäki sanoi.